Profesorii de la Liceul Jean Monnet s-au solidarizat ieri cu cele două directoare demise după ancheta Corpului de Control al ministrului Educației și au ieșit să protesteze cu vehemență față de măsura considerată nedreaptă, ei apreciind că vina le aparține părinților elevelor care au antrenat numele instituției în scandalurile intens mediatizate în ultimele săptămâni. Reacțiile elevilor nu au întârziat să apară și aceștia, după modelul profesorilor, au ieșit cu zecile în curtea școlii, scandând „ne vrem conducerea înapoi!”. Cursurile au fost compromise ieri, pentru că mulți elevi au profitat de situație și au plecat acasă, lăsându-și dascălii să dea declarații la televizor.
Mai mulți profesori de la Liceul Jean Monnet au ieșit în curtea școlii și s-au declarat revoltați că situația provocată de câteva eleve de la această școală a fost generalizată, iar imaginea școlii a fost afectată de prezentarea în mass-media a scandalurilor în care au fost implicate câteva nume. Mai mult, profesorii cred că decizia ministrului Educației de a demite întreaga conducere este neîntemeiată.
„Nu am văzut dosarul elevei implicată în scandalul cu presupusul viol. Aceasta a fost transferată din Belgia, dar nu e o abatere gravă că nu are fișă medicală la dosar”, a opinat o profesoară. O alta a susținut că elevele care au adus notorietate negativă liceului nu sunt reprezentative pentru această școală unde sunt 1.400 de elevi și unde sunt și copii care au rezultate bune la învățătură.
O altă profesoară susține că cele două directoare, Tudorița Codreanu și Simona Dumitrașcu (director-adjunct), „au căzut la mijloc” fiind găsite „țapi ispășitori”, după ce „au fost prea sensibile la problemele elevilor” și au lăsat „cu decență” la inițiativa Corpului de Control al ministrului să ia decizia în urma scandalului provocat de o elevă.
Raportul anchetei Corpului de Control relevă însă mai multe nereguli, între care și zeci de absențe nemotivate ale elevilor de la Liceul Jean Monnet, care chiulesc pe rupte fără să fie sancționați. Lipsa unor măsuri de prevenire a absenteismului școlar și gestionarea defectuoasă a mai multor probleme identificate la acest liceu au fost relevate de ancheta dispusă de ministrul de resort.
?ê?£i la protestul spontan al profesorilor și elevilor au ieșit însă la iveală problemele de comunicare prezentate în raportul anchetei. Este vorba de comunicarea între profesori și elevi, între profesori și părinți, dar și între profesori. „Ajung la finalul unui ciclu scolar si nu stiu ce meserie au parintii unor copii”, a declarat una dintre profesoare. În timpul protestului, mai mulți elevi au profitat de situație și au plecat de la școală, în timp ce profesorii lor dădeau declarațíi pe bandă rulantă la televizor și nu în timpul pauzelor, cum a fost informat Inspectoratul ?ê?£colar al Municipiului București. Întrebați de ce nu au fost dispuse sancțiuni în cazul elevilor care au fost în excursia de la Predeal și au consumat alcool, profesorii au spus că aceștia vor fi chemați în consiliul profesoral și cu siguranță le vor fi scăzute notele la purtare. Aceștia au precizat că nota la purtare nu se decide imediat, ci în ultimul consiliu profesoral, care va avea probabil loc în 22 – 23 decembrie.
Întrebați de ce nu s-au dat sancțiuni în cazul elevei care l-a acuzat de viol pe profesorul de sport, una dintre profesoare a spus că în consiliul profesoral au fost făcute mai multe propuneri, de exmatriculare sau de scădere a notei la purtare la patru, iar în final s-a votat pentru a doua variantă și s-a decis așteptarea rezultatelor anchetei judiciare, care va stabili vinovăția în acest caz.
Decizia ministerului rămâne în picioare
În ciuda protestelor care au antrenat deopotrivă profesori și elevi, Inspectoratul ?ê?£colar va pune în aplicare decizia Corpului de Control al ministrului Educației. Potrivit inspectorului Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului ?ê?£colar București, contractul celor două directoare a încetat ieri, iar în următoarele zile vor fi găsite soluții pentru înlocuirea acestora. Cele două rămân însă la catedră în liceu, fiind profesori titulari.
Conducerea Liceului „Jean Monnet“ a fost demisă din cauza gravelor nereguli constatate de Corpul de control al MECTS, iar Inspectoratul ?ê?£colar al Municipiului București va monitoriza timp de un an activitatea unității de învățământ.
Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul „Jean Monnet“ din Capitală indică multiple nereguli, începând cu registrele privind evidențele ședințelor Consiliului de administrație, unde apar situații în care cei care decid sunt diferiți de cei care au participat la întrunire, aprobarea de transfer a elevilor, care se bazează pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violenței, gestionarea situației de criză.
De asemenea, rezultatele controlului au arătat lipsa unei comisii și a unor strategii pentru reducerea abandonului și a absenteismului școlar, în condițiile în care elevii Liceului „Jean Monnet“ au un număr mare de absențe nemotivate, neexistând un plan pentru reducerea acestui fenomen.
Controlul a fost cerut de ministrul Daniel Funeriu după ce o serie de scandaluri în care au fost implicate mai multe eleve de aici au fost intens mediatizate. În prim-plan a fost cazul elevei care l-a acuzat pe profesorul Dan-Octavian Vișan că ar fi violat-o în timpul unei excursii la Predeal. Corpul de control a constatat că aceasta are în primul semestru 45 de absențe nemotivate, pentru care nu a fost dispusă nicio sancțiune, iar dosarul de transfer era incomplet.
Tatăl elevei de la Jean Monnet, prototipul „țăranului de mall” indiferent față de copil
Cei mai mare parte a presei s-a grăbit să împartă vina în scandalul sexual de la liceul bucureștean „Jean Monnet” fie profesorului de sport Octavian Vișan, fie elevei Oana Racoviță. În schimb, jurnaliștii l-au omis din această ecuație pe tatăl fetei, afaceristul gălățean Constantin Racoviță, patron de mall și discotecă la malurile Dunării. Un personaj care reflectă perfect ideea că „somnul rațiunii părintești naște monștri” într-o societate ale cărei valori se perimează constant, producând adevărate drame pentru toți cei implicați. Un părinte iresponsabil, care este de părere că banii pot cumpăra nu numai fericirea, ci și educația și moralitatea. Deși și Galațiul are licee bune și putea să meargă lejer acolo, Racoviță și-a trimis odrasla în Belgia, că doar „fala” s-a născut la sat. Patron de discoteci, el nu a putut fi decât exemplul perfect pentru fiica sa care nu putea păși decât pe urmele ilustrului său părinte, un „trabucar”, cu amantă, discotecă și fițe de „țăran de mall”. Mințindu-se singur și dorit să îi răscumpere onoarea pierdută a domnișoarei neprihănite, acesta a preferat să meargă public cu un scandal care începe să pară tot mai mult ca fiind un act consimțit. Sigur, asta nu absolvă de vină pe profesorul care nu și-a putut ține în frâu pornirile sexuale. Dar mai grav de atât este expunerea mediatică a acestui caz deși Costel Racoviță știa ce are la ușă. Acest lucru este confirmat de comportamentul halucinat al părintelui care a fost surprins la mall în timp ce-și scotea amanta și fiica la o cafea. În tot acest timp, ziariștii au surprins această așa-zisă familie în timp ce fiecare fuma cu nonșalanță, fie trabuc, fie țigare. Chiar și domnișoara de 17 ani stătea la masă cu tatăl său pufăind destinsă dintr-o țigare. Episodul s-a repetat și în parcarea mall-ului, unde aceasta a mai aprins „un cui” de față cu „babacul” ei. Ceea ce este însă revoltător este faptul că aceasta lipsește în prezent de la școală acuzând stări depresive, dureri în zona lombară și tulburări de comportament. La fel, pozele elevei Oana Racoviță de pe site-uri de socializare indica faptul că această era o consumatoare fidelă de băuturi alcoolice încă de la vârsta de circa 14 ani, fapt ce indică varianta în care tatăl său trebuia să aibă habar de apucăturile odraslei.
Ani de liceu, în varianta porno-bahică
Deși se numără printre primele licee din București, Jean Monnet a devenit treptat doar un etalon al fițelor și mai puțin al studiului. Anul acesta, liceul a avut ca prima medie de intrare 8,48 fiind pe locul 71 la specializări liceal pe București dintr-un total de 282. Acesta fapt indică o alunecare spre mediocritate a acestei unități de învățământ, fenomen datorat în special superficialității conducerii și apoi a elevilor care se gândesc mai mult să fie în ton cu fițele de Dorobanți decât cu școala. Reamintim că înaintea „incidentului”, eleva Oana Racoviță cumulase în foarte scurt timp de la începerea anului școlar nu mai puțin de 45 de absențe. Cu toate acestea, nimeni nu s-a sesizat în cazul absențelor nemotivate. Nici conducerea, nici părintele său ocrotitor. În schimb, Costel Racoviță a avut timp să facă presiunea asupra conducerii liceului să-l dea afară pe profesor și să-l amenințe pe acesta că banii săi îi vor face zilele amare în pușcărie. Mama lui Dan Vișan a făcut niște mărturisiri șocante într-o emisiune televizată difuzată recent. Acesta a susținut că tatăl elevei i-ar fi transmis profesorului că va plăti 20.000 de euro pentru a fi făcut „mireasă“ în pușcărie. Mama profesorului a mai dezvăluit că, la scurt timp după izbucnirea scandalului,, directoarea liceului „Jean Monnet”, Tudorița Codreanu, ar fi sunat-o și i-ar fi zis „să vină să își ia băiatul de acolo“ pentru că nu mai suportă amenințările tatălui fetei. Probabil că în locul amenințărilor tardive, tatăl ar fi supravegheat mai atent comportamentul fiicei sale. Oficiali ai IML au declarat pe surse pentru presă că raportul care se pregătește în acest caz relevă faptul că nu este vorba de un viol, ci mai degrabă de un act sexual consimțit. În raport se arată prezența unei fisuri anale, dar acesta ar fi putut să provină de la un act sexual consimțit. Același raport IML atestă faptul că Oana a întreținut raporturi sexuale cu Dan Octavian Vișan, profesorul ei de sport, dar că incidentul nu ar fi fost primul din viața acesteia. Cu alte cuvinte, eleva se grăbise un pic să guste din plăcerile vieții la vârstă nu tocmai fericită. Problema este cu atât mai grave că profesorii au început să calce pe urma elevilor. Concret, aceștia umblă prin cafenele din Dorobanți, Floreasca și Radu Beller. Surse ale ziarului „Curentul” ne-au declarat că profesorii de la „Jean Monnet” sunt clienți fideli ai cafenelei „Ambiance” din această zonă, unde o cafea și o apă plată costă nu mai puțin de 27 de lei. În atare condiții, ne gândim că nici viața de profesor nu e tocmai rea printre copii de bogătași care-și permit să arunce bani în buzunarele profesorilor sub formă de meditații, favoruri sau alte cumetrii.
Mihaela Iamandei,
Olga Dumitrescu