Sindicalistii din Educatie au obtinut ieri o noua victorie in fata guvernantilor. Suspendarea cauzei din procesul deschis de Ministerul Educatiei privind legalitatea grevei profesorilor le-a dat inca un motiv de incredere in continuarea grevei. Numai la Bucuresti, peste 8.000 de profesori au luat parte la un miting, protestand fata de lipsa de respect a guvernului fata de aceasta categorie de bugetari, si solicitand demisia premierului Tariceanu.
-V-am cerut bani pentru scoala/ Dar ne-ati dat doar vorba goala!-, -Noi va cerem bani de carte/Iar pe voi va doare-n coate!-.
In tara, alte mii de cadre didactice au participat la mitinguri si marsuri de protest. Juristii Federatiei Educatiei Nationale au invocat, ieri, in fata instantei Sectiei Conflictelor de munca a Tribunalului Bucuresti, ca articolele 58 si 60 (alineatul 1, punctul b), precum si articolul 61 (b) ar fi neconstitutionale. Sindicalistii au sustinut ca aceste articole -neaga dreptul la greva si golesc de continut exercitarea acestui drept-. Cele doua prevederi legale se refera la procedura de atacare in instanta a unei greve pe care administratia o considera ilegala.
Potrivit procedurii, instanta sesizata cu privire la o exceptie de neconstitutionalitate nu poate judeca o cauza pe fond pana cand nu se solutioneaza aceasta exceptie. Instanta este obligata, prin norme imperative, sa suspende procesul pana cand Curtea Constitutionala se pronunta asupra exceptiei, pe care o admite sau o respinge. Suspendarea expresa a cauzei este motivata – potrivit unor surse judiciare – de faptul ca exceptia de neconstitutionalitate este prioritara. Instanta poate sa respinga o exceptie de neconstitutionalitate atunci cand constata ca aceasta nu are legatura cu fondul cauzei.
Decizia de vineri a Tribunalului Bucuresti muta presiunea asupra Curtii Constitutionale. Judecarea -peste rand- a sesizarii sindicatelor nu este obligatorie, in conditiile in care nu exista un termen anume de judecare. Totusi, ar fi o exceptie de la regula, avand in vedere ca magistratii Curtii au de rezolvat un numar foarte mare de dosare, iar programarile sunt stabilite pentru mult timp de acum inainte.
Ca atare, vineri, la ora 14.00, cei patru lideri sindicali au fost invitati din nou la Palatul Victoria, la negocieri. Numai ca, pana la ora 19.00 nu se ajunsese la vreun acord, negociatorii guvernamentali nedorind sub nici o forma sa mareasca salariile cadrelor didactice cu mai mult de 8%.
Dimensiunile protestului din Capitala au fost completate cu mitingurile profesorilor din teritoriu. In plus, suspendarea judecarii cauzei la Bucuresti le-a dat un elan suplimentar.
BUZAU – Aproximativ 500 de cadre didactice buzoiene au participat la un mars de protest in centrul muncipiului. Cadrele didactice s-au intalnit in fata primariei orasului, unde au arborat pancarte pe care erau scrise mesaje precum: -Miclea a demisionat, Tariceanu cand?- sau -Marea crestere salariala e doar praf in ochi-, -Ne-am saturat de minciuni- si -Pentru voi gasiti intotdeauna bani. Pentru noi, doar promisiuni-.
Protestul profesorilor buzoieni s-a incheiat in fata prefecturii, in jurul orei 14.00, liderii de sindicat declarand ca vor merge -pana in panzele albe- pentru ca executivul sa aloce ceea ce i se cuvine invatamantului.
CRAIOVA – Peste 4.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar din judetele Dolj si Gorj au protestat, timp de doua ore, la Craiova, cerand demisia Cabinetului Tariceanu. Profesorii de la USLI si Sindicatul Invatamant Preuniversitar s-au adunat, vineri dimineata, in Piata Prefecturii din Craiova, de unde au pornit pe cea mai circulata artera din municipiu, parcurgand o distanta de aproximativ doi kilometri. Pe traseu, protestatarii au fluierat si au scandat lozinci impotriva guvernului: -Demisia, demisia-, -Nu ne mai mintiti!-.
Prim-vicepresedintele SPI Dolj, Constantin Lungulescu, a spus ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara nelegala greva declansata de cadrele din invatamant, se va lua in considerare boicotarea examenelor nationale, din iunie 2006.
ARAD – Peste 2.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar au protestat, vineri, in municipiul Arad, ei oprindu-se, pe traseu, si la Catedrala Ortodoxa, pentru a se ruga pentru guvernanti. Profesorii s-au intalnit in fata Inspectoratului Scolar Judetean Arad, de unde au mers in coloana prin tot centrul orasului, fiind insotiti pe traseu de politisti si jandarmi. Desi s-a anuntat ca vor merge intr-un -mars al tacerii-, profesorii au strigat in cateva randuri -Rusine, Rusine!-.
Pentru cateva minute, coloana de manifestanti s-a oprit si in fata Cadedralei Ortodoxe din centrul orasului, unde profesorii au rostit in cor o rugaciune. -Pentru guvernanti, sa le vina mintea la cap!-, a spus Ioana Martin, participanta la protest.
In judetul Arad, aproximativ 6.000 de sindicalisti din invatamant si profesori care nu fac parte din sindicate sunt in greva generala de doua saptamani, anuntand ca nu vor renunta la protest pana cand nu le vor fi rezolvate revendicarile.
CLUJ – Peste 500 de cadre didactice din judet au participat, incepand cu ora 11.00, la un mars si la un miting de protest organizat in fata prefecturii. Sindicalistii au purtat pancarte pe care scria: -Umilinta pentru noi, opulenta pentru voi-, -Tariceanu nu uita, scoala nu e barca ta-, au fluierat si au cantat -Gaudeamus Igitur-.
-Cerem guvernului sa renunte la aroganta si sa se reintoarca la negocieri. Cresterea salariala este legitima si are rolul de a atenua sentimentul de marginalizare pe care il simt salariatii din invatamant. Greva va continua pana la rezolvarea doleantelor-, a afirmat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj.
In prezent sunt in greva peste 6.700 de cadre didactice din judetul Cluj, dintr-un total de 8.382, care au intrerupt activitatea in 220 de unitati de invatamant, din 247 existente la nivel judetean.
TARGOVISTE – Aproximativ 1.200 de cadre didactice din judetul Dambovita au protestat, vineri dimineata, in tacere, pe strazile municipiului, blocand principalele artere din oras.
Liderul Sindicatului Liber Invatamant Dambovita, Mihai Mihail, a declarat ca la acest miting au participat cadre didactice din tot judetul, cei din mediul rural sosind in municipiu cu autocarele. Cadrele didactice au purtat pancarte pe care erau mesaje precum: -Alianta D.A., noi iti spunem pa!-, -Avem carte, n-avem parte-, -Noi nu dormim! Gandim si muncim!- sau -8% ei ne-au dat, praf in ochi ne-au aruncat-.