Nu este deloc ușor să devii furnizor de servicii pentru Comisia Europeană. Există oare o rețetă de succes? Ce așteptări sunt și ce putem noi oferi? Ce priorități are Europa?
I-am adresat aceste întrebări vicepreședintelui SIVECO Romania, ?ê?£tefan Morcov, un susținător al conceptelor economice, sociale și politice ale Uniunii Europene și o prezență constantă în „capitala Europei“, Bruxelles.
Între București și Bruxelles sunt 2.000 de kilometri. Este o distanță mare pentru România?
?ê?£tefan Morcov: România pare destul de departe, dar nu este. Cred cu tărie în conceptul european, din toate punctele de vedere, începând de la economic și social. De exemplu, ne deschide o piață largă și oportunități de la Bruxelles sau Luxemburg la București și Dublin. Țările Uniunii Europene acoperă un teritoriu vast și însumează un număr impresionant de cetățeni. Practic, UE este surclasată, din punct de vedere al suprafeței acoperite, de puține țări, iar în ceea ce privește populația este depășită doar de China, India și SUA. Chiar dacă țările menționate sunt foarte diferite între ele din multe puncte de vedere, fiecare dintre ele este avantajată de o bună integrare politico-economică, reprezentând un model pentru evoluția viitoare a UE.
?ê?£i din România, Bruxelles-ul pare pentru majoritatea jucătorilor din mediul de afaceri ca fiind departe, atât ca distanță fizică, dar și mentală. Însă instituțiile românești trebuie să înceapă să gândească european. Deja de mulți ani, concurența companiilor europene în România este importantă. Dar faptul că suntem un stat membru este o mare oportunitate și pentru noi – suntem într-o piață unică formată din 27 de țări. Mai mult, am demonstrat că suntem perfect capabili să derulăm proiecte importante la nivel european. Nu suntem competitivi doar în agricultură și construcții, ci și în industrii de vârf, în industria de mașini și informatică. De altfel, se vede și din cifrele comerțului exterior, UE reprezentând 64% din exporturi și 54% din importurile României.
Majoritatea proiectelor noastre cu Comisia Europeană se derulează la Luxemburg, dar centrul de decizie rămâne la Bruxelles, chiar și în cazul contractelor semnate cu instituții din alte orașe.
Cum ne influențează deciziile instituțiilor europene?
?ê?£tefan Morcov: Instituțiile europene iau de obicei decizii care ne afectează pe termen lung – 5 sau chiar 10 ani. O excepție binevenită este legată de gestionarea turbulențelor financiare, unde vedem intervenții cu efecte imediate la nivelurile naționale, inclusiv în România.
Comisia Europeană gestionează un buget de 120 miliarde de euro anual, o sumă impresionantă pentru economia europeană. Strategia „Europe 2020“ fixează prioritățile Europei pentru următorii 10 ani. Suntem conștienți că implicarea Comisiei va duce la transformări semnificative în direcțiile pe care le consideră prioritare. Cuvinte cheie rămân cunoaștere și inovare, cu un obiectiv important, deși modest, de 3% investiții în cercetare.
Câte proiecte aveți pentru Comisia Europeană?
?ê?£tefan Morcov: Suntem implicați în implementarea a peste 20 de proiecte pentru Comisia Europeană și furnizăm servicii de dezvoltare software și mentenanță pentru 6 organizații importante ale Uniunii Europene. Avem o experiență importantă în derularea de proiecte de cercetare cofinanțate de Comisie sau în proiecte finanțate din instrumente ale Uniunii Europene, la nivel național, în diverse țări.
Despre ce organizații este vorba?
?ê?£tefan Morcov: Cele mai recente proiecte sunt două contracte încheiate recent pentru Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene. De altfel, primul contract direct cu acest beneficiar l-am încheiat încă din 2009. Au urmat Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA), Institutul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), un contract de consultanță pentru programul Jaspers, EuropeAid, Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori / Direcția Generală Sănătate și Consumatori, și altele.
Sunt contracte în parteneriat?
?ê?£tefan Morcov: Da, avem parteneri în majoritatea contractelor. Contractele încheiate recent pentru Oficiul de Publicaîii le realizăm împreună cu Sword Technologies din Luxemburg. Împreună vom furniza servicii de dezvoltare și mentenanță software pentru diferite aplicații IT. Oficiul de Publicații al Uniunii Europene publică zilnic Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în 23 de limbi. Este de asemenea mandatat să publice Raportul General de Activitate al Uniunii și are un rol important în comunicarea inițiativelor și activităților acesteia. Ca și editor, Oficiul de Publicații are datoria de a oferi servicii de cea mai bună calitate clienților săi, cu cele mai performante instrumente. ?ê?£i noi avem capabilitatea de a le oferi.
Dezvoltarea sistemelor informatice ale portalului CORDIS – portalul cercetării europene – o realizăm în parteneriat cu două companii: Reggiani din Italia și Artemis din Luxemburg. CORDIS este principalul punct de informare pentru programele de cercetare finanțate de Comisia Europeană, are trei milioane de pagini accesate și 500.000 de documente descărcate în fiecare lună.
Contractul pe care l-am semnat cu Agenția Europeană de Siguranță a Aviației, cu sediul în Koln, Germania este în parteneriat cu Intrasoft International și vizează servicii software pentru aplicații colaborative de gestionare a documentelor, înregistrărilor și fluxurilor de lucru.
În colaborare cu Abaco Italia, derulăm un proiect pentru Eurostat – Institutul de Statistică al Uniunii Europene. Proiectul privește sisteme de date spațiale – Geographic Information Systems.
Împreună cu Astec (Irlanda), am încheiat anul acesta un contract de consultanță pentru programul Jaspers, pentru Banca Europeană pentru Investiții. Jaspers oferă expertiză pentru a ajuta noile state membre să valorifice la maxim finanțarea disponibilă, furnizând asistență pentru structurarea și pregătirea proiectului, până la etapa în care se ia decizia privind acordarea finanțării.
Dezvoltarea portalului pentru educația consumatorilor europeni Dolceta, http://www.dolceta.eu, îl realizăm împreună cu partenerii Adetef din Franța, Astec din Irlanda, Euronet Consulting din Belgia și Federconsumatori din Italia. Este un proiect de la care avem așteptări foarte mari. Suntem foarte bine aliniați cu necesitățile proiectului, atât ca viziune, cât și din punct de vedere al competențelor. Vom face dezvoltare de instrumente software web, vom contribui la evoluția sistemelor informatice și a beneficiilor oferite consumatorilor europeni, vom realiza conținut educațional multimedia și instrumente tip e-Learning pentru elevi și adulți din întreaga Uniune. Beneficiarul proiectului este Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori și Direcția Generală Sănătate și Consumatori a Comisiei Europene.
Cum considerați așteptările beneficiarilor din Uniunea Europeană?
?ê?£tefan Morcov: Avem încrederea că oferim cele mai bune soluții și servicii și că putem să ne asumăm responsabilități. Puține firme pot să răspundă cerințelor organizațiilor Comisiei Europene în termeni financiari și de performanță. Implementările realizate de firma noastră atât în țară, cât și în afara României, sunt de notorietate pentru că se bazează pe profesionalismul unui management, aș zice eu, de elită între companiile software, pe know-how, obiective clar stabilite, o planificare corectă, resurse optime alocate și o foarte bună comunicare.
În cadrul SIVECO Romania lucrează unii dintre cei mai buni specialiști software, recunoscuți ca atare la nivel european, în condițiile în care școala românească de software este foarte apreciată în Uniunea Europeană.
Activați în industria software de 20 de ani. Privind în urmă, ce proiecte credeți că au contribuit la modernizarea informatică?
?ê?£tefan Morcov: Sunt o mulțime de proiecte pe care le-aș putea enumera. De-a lungul timpului, soluțiile noastre au contribuit la îmbunătățirea activității multor instituții publice precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Sănătății, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe. Referințele noastre în proiecte complexe precum Sistemul Educațional Informatizat SEI, la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Autoritatea Națională a Vămilor – sunt argumente forte atunci când afirmăm că deținem expertiza în derularea de proiecte complexe, de anvergură națională și internațională, cu impact social deosebit. Putem spune că ne-am specializat în proiecte foarte dificile, cu milioane de beneficiari.
Cer acestea niște calități anume?
?ê?£tefan Morcov: Da. Sunt foarte grele, implică un număr mare de oameni, resurse financiare, de timp, responsabilități enorme, sunt foarte vizibile, cer expertiză și metodologii specifice de gestionare de proiecte mari, cu toate riscurile asociate. Nu poți intra în proiecte mari fără nimic. Sunt de altfel pasionat de subiectul realizării proiectelor IT complexe și a metodologiilor specifice de project management necesare. Este o ramură de cercetare extrem de nouă, dar care devine din ce în ce mai importantă în activitatea noastră.
În afara Europei, în ce alte zone sunteți prezenți?
?ê?£tefan Morcov: Ne aflăm în plină expansiune internațională în țări din Europa Centrală și de Est, din Uniunea Europeană, din spațiul Comunității Statelor Independente, din Orientul Mijlociu și Apropiat, din nordul Africii. Exportăm servicii și sisteme în domeniul sănătății, educației, agriculturii, vămilor, financiar-bancar. Participăm la proiecte internaționale pentru instituții publice din Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Turcia, Azerbaidjan, Republica Moldova, Cipru, Macedonia.
Deci nu locuiți numai în Bruxelles…
?ê?£tefan Morcov: Călătoresc și eu și colegii mei foarte mult. Nu numai Luxemburg și Bruxelles. Sunt implicat direct în proiectele SIVECO din mai multe țări – de exemplu informatizarea sistemului de învațământ din Maroc – toate cele 10.000 de școli și întreaga administrație educațională beneficiază de sistemele software administrative și eLearning AeL.
Cum vedeți anul 2012? Spuneți-ne într-un cuvânt.
?ê?£tefan Morcov: Aglomerat.
Dan Marin