Home Actualitate Mircea Dinescu nu și-a declarat leafa încasată de la Vîntu

Mircea Dinescu nu și-a declarat leafa încasată de la Vîntu

DISTRIBUIŢI

Agenția Națională de Integritate (ANI) ar trebui să declanșeze, din oficiu, procedura de control a averii poetului-demnitar Mircea Dinescu, motivul fiind acela că oficialul CNSAS nu a precizat în declarația sa de avere veniturile anuale încasate din colaborările cu trustul Realitatea – Cațavencu și nu a pomenit în declarația sa de interese că este membru în Consiliul Editorial al ziarului "Cotidianul".

Din cauza acestor "omisiuni", Mircea Dinescu riscă să fie cercetat penal, dar și amedat contravențional cu o sumă cuprinsă între 100 și 500 RON pentru faptul că deși era obligat, conform Legii 144/2007, să-și depună declarațiile de avere și de interese "cel mai târziu la data de 31 mai, pentru anul fiscal anterior", acesta și-a făcut publice cele două documente abia la data de 14 iulie 2008.
Recent, cotidianul "Curentul" i-a atras atenția lui Mircea Dinescu asupra faptului că, în conformitate cu legislația, se află într-o evidentă incompatibilitate din momentul în care, în calitate de demnitar, a acceptat să fie și membru în conducerea unui grup de interese (n.r. – Trustul Realitatea – Cațavencu, patronat de "tatăl" FNI, Sorin Ovidiu Vîntu), însă poetul a avut o reacție demnă de un interlop, declarând sec: "Mă cac în ea de incompatibilitate".
După ce în urmă cu câteva luni a declarat nonșalant "Mă doare în cur!" atunci când a fost chestionat în privința posibilei incompatibilități între funcția de membru al CNSAS, asimilată celei de secretar de stat, și cea de membru al Consiliului Editorial al ziarului "Cotidianul", poetul Mirea Dinescu a comis-o din nou. De această dată penal.
Pe lângă faptul că în declarația de interese nu a precizat că este "membru în Consiliul Editorial al ziarului ÇCotidianulÈ", Mircea Dinescu a încălcat în mod flagrant, de două ori, și Legea 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.
Deși actul normativ menționat îl obliga pe Mircea Dinescu să-și depună declarația de avere și de interese "cel mai târziu la data de 31 mai, pentru anul fiscal anterior", acesta și-a făcut publice cele două documente la data de 14 iulie 2008.
Mai mult, în declarația de avere, la veniturile încasate în anul fiscal anterior Dinescu a precizat doar cuantumul salariului însasat de la CNSAS (n.r. – 46.764 RON), nu însă și veniturile obținute din alte colaborări. Motivul invocat de poet: "nu am evidența veniturilor realizate din colaborări, edituri și televiziuni".
Declarația de avere depusă de Mircea Dinescu în forma respectivă, pe lângă faptul că e hilară (n.r. – în cazul colaborării cu "Cotidianul" și cu postul Realitatea TV Dinescu are contracte de colaborare care indică indemnizația lunară primită și, în plus, a primit și o fișă fiscală), încalcă Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, care stipulează la articolul 41 că în formularul declarației de avere, declarantul trebuie să își precizeze venitul anual încasat, pe categorii de venituri.
Coroborând aceste "inadvertențe" cu prevederile art. 41 alin. 1 din Legea 144/2007 ("Declarațiile de avere și de interese reprezintă acte personale și irevocabile") și cele ale art. 50, al. 1 din același act normativ ("fapta persoanelor care, cu intenție, depun declarații de avere care nu corespund adevărului constituie infracțiunea de fals în declarații și se pedepsește potrivit Codului penal"), rezultă că Mircea Dinescu ar trebui cercetat penal.
Mai mult, pentru faptul că nu și-a depus declarațiile de avere și de interese la termenele legale, Mircea Dinescu ar trebui să fie amendat, conform art. 52 din Legea 144/2007, cu o sumă cuprinsă între 100 și 500 RON.

ANI ar trebui să se autosesizeze

Agenția Națională de Integritate ar trebui să declanșeze, din oficiu procedura de control a averii lui Mircea Dinescu. De fapt, acest lucru ar fi trebuit demarat de mai multă vreme, din momentul în care "Curentul" a dezvăluit că poetul încalcă articolul 84, aliniatul 4 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției ("funcția de secretar de stat, funcția de subsecretar de stat și funcțiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea (…) calității de membru al unui grup de interes economic"), el aflându-se într-o incompatibilitate evidentă din momentul în care a acceptat să fie și demnitar, și membru în conducerea unui grup de interese (n.r. – Trustul Realitatea-Cațavencu patronat de "tatăl" FNI, Sorin Ovidiu Vîntu) de la care încasează – conform blogului aparținându-i jurnalistului Andrei Bădin – aproximativ 16.000 de euro pe lună.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.