Începe un nou ciclu de creștere economică
Vremea bunăstării pe datorie a trecut, intrăm într-un ciclu economic în care trebuie să punem semnul egal între pofta de consum și pofta de muncă performantă. Banii sunt mai puțini și mai scumpi și trebuie să ajungă la populație „prin învăluire“, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
„N oul regulament de creditare se referă tocmai la faptul că s-a încheiat o epocă – anormalitatea de dinainte de criză – și acum, intrând într-o nouă normalitate, trebuie să ne pregătim pentru ea. Trebuie să plecăm de la ideea că banii sunt mai puțini și mai scumpi. Nu mai ajung banii pentru toată lumea, asta este realitatea. Ce ne interesează în momentul de față este ca banii pentru consum, să ajungă la populație prin învăluire – băncile să dea credite întreprinderilor, companiilor, acestea la rândul lor să facă locuri de muncă și să dea salarii mai mari, și astfel să ajungă bani din bănci la populație pentru consum, via companie. Este o modalitate de a privi egalitatea dintre pofta de consum și pofta de muncă performantă. Ceea ce își dorește în acest moment Banca Națională este ca banii dați din bănci să ajungă la companii și să sprijine producția. Numai producția mai departe poate să sprijine consumul, prin locuri de muncă prin bani mai mulți pentru salarii și în special prin bani pentru performanță“, a declarat Adrian Vasilescu, în cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR, ARB și Alpha Bank.
Reprezentantul BNR a explicat c ă se încheie un ciclu economic și se va intra într-o nouă normalitate. „Trebuie să ne pregătim pentru această nouă normalitate. Iar creditarea va avea nevoie de un nou început. (…) Se schimbă lumea și vom fi nevoiți să ne alegem un nou stil de viață. Stilul de viață care s-a numit bunăstarea pe datorie avea un lucru foarte bun și anume, o împărțire a poverii. Americanii au aruncat stilul asta în lume – tânara familie intra în viață, lua un credit, își lua o casă, o mobila, mai avea și o limuzină – totul pe credit. ?ê?£i spuneți-mi dacă cunoașteți un alt stimulent de muncă mai bun decât asta. Din păcate, acest stimulent de muncă a fost întins atât de mult încât până la urmă s-a ajuns la criză. Acum intrăm într-o epocă în care trebuie să punem un semn egal între pofta de consum și pofta de muncă performantă. Cine va reuși să pună acest egal, se va bucura în epoca următoare, cine nu, va suferi“, a mai precizat Vasilescu.