Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată cu 4,47%, respectiv de la 670 de lei la 700 de lei pe lună. Astfel, pentru un program de lucru de 170 de ore în medie pe lună, cei care vor beneficia de majorare vor fi plătiți cu 4,13 lei pe oră. Este vorba de 790.677 de persoane, din care 125.762 sunt bugetari. Reprezentanții Ministerului de Finanțe și cei ai Ministerului Muncii au apreciat că majorarea nu va avea un impact semnificativ asupra inflației și va reduce munca la negru.
Nivelul de 700 de lei pentru salariul de bază minim brut pe țară a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, se arată în proiectul de hotărâre.
Angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancționați cu amendă între 1.000 și 2.000 lei, constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii fiind în sarcina Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă județene și cel al municipiului București.
Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până în 17 decembrie.
Premierul Emil Boc a transmis, marți, patronatelor și sindicatelor că Guvernul analizează varianta creșterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei și 1.000 lei. Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalității ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate în grila cuprinsă între 700 lei și 1.000 lei.
Discuția pe tema salariului minim a avut loc, marți, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit, din care fac parte reprezentanți ai Guvernului, ai patronatelor și ai confederațiilor sindicale.
În discuții, sindicatele au solicitat însă creșterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.
Mihaela Iamandei