Alăturarea României celor 17 state membre ale zonei euro care au convenit în cadrul summit-ului UE să încheie un "pact fiscal" care să asigure disciplina bugetară va avea un efect favorabil pentru economia româneasca
întrucât va disciplina politicile macroeconomice, consideră economistul șef al BNR, Valentin Lazea.
„Una dintre deciziile luate aseară a fost legată de întărirea regulilor fiscale, în sensul de supunere atenției țărilor europene a bugetelor și de penalizare a țărilor care își depășesc deficitul bugetar sau nivelul de datorie publică și înțeleg că la acest pact au aderat 17 plus, deocamdată, șase țări, printre care și România, ceea ce are un efect favorabil, pentru că este de natură să disciplineze politicile macroeconomice. Acesta este principalul efect de dorit ”, a explicat economistul, în cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR, Alpha Bank și ARB.
Referindu-se la gestionarea Fondului European de Stabilitate Financiară în comun cu Banca Centrală Europeană (BCE), Valentin Lazea a apreciat că, astfel, BCE se va putea concentra pe salvarea băncilor comerciale, și nu pe salvarea guvernelor.
„Așa, fondul EFSF va fi gestionat de Banca Europeană, dar el va fi cel care va salva statele prin cumpărare de obligațiuni”, a explicat Lazea.
Nu poți să ai mese gratuite
În condițiile în care și România va trebui să contribuie la suplimentarea resurselor financiare ale FMI, economistul spune că această contribuție ar fi un preț care trebuie plătit, iar românii trebuie să se obișnuiască cu ideea că beneficiile vin la pachet cu prețul.
„Cred că ideea de bază este de a mări capacitatea de împrumut a fondului. Până la această decizie, Fondul avea disponibile circa 285 miliarde de euro bani buni de împrumutat. Cred prin această decizie s-a crescut capcitatea de împrumut a fondului, fond care are și capacitatea de multiplicare mult mai mare. El poate să împrumute și de la guverne terțe bani și să-i împrumute la cele care au nevoie. Faptul că România va contribui și ea cu o câtime mică la această sumă este un preț care trebuie plătit pentru că de acum încolo trebuie să ne obișnuim că beneficiile vin la pachet și cu prețul. Nu se poate free riding, adică să ai mese gratuite. Când vrei să ai beneficii trebuie să plătești în contrapartidă.”, a spus Lazea.