Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat ieri seara dosarul de coruptie al deputatului PNL Virgil Pop. Procurorii au solicitat instantei ca Virgil Pop sa fie condamnat la inchisoare cu executare, iar deputatul a declarat ca nu este vinovat. Procurorii au cerut si ca din pedeapsa lui Virgil Pop sa se reduca perioada in care acesta a fost arestat preventiv, au mai cerut ca instanta sa-l oblige pe acesta sa restituie denuntatorului sau sumele de 130.000 lei si 30.000 euro.
In ultimul cuvant in fata instantei, deputatul Virgil Pop a declarat urmatoarele: "Onorata instanta, nu sunt vinovat de faptele care mi se imputa de procurorii DNA. Va solicit achitarea mea. Nu este real faptul ca am luat mita. Denuntatorul meu a fost doar suparat pe mine pentru ca am avut un conflict si de aceea a facut acel denunt impotriva mea".
Completul de judecatori a ramas in pronuntare, dar nu a mentionat daca va pronunta sentinta astazi sau zilele urmatoare. La iesirea din sala de judecata, deputatul Virgil Pop a declarat ca va afla decizia instantei cel mai probabil saptamana viitoare. De asemenea, a mai mentionat ca este convins ca va fi achitat de catre judecatori.
Virgil Pop a fost retinut in timpul campaniei electorale din 2008. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ?»???ó Serviciul Teritorial Cluj l-au acuzat pe Virgil Pop, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj si consilier local in cadrul Consiliului local Turda, de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.
In rechizitoriu, procurorii au aratat ca in perioada decembrie 2007 – aprilie 2008 Virgil Pop, avand calitatea de consilier judetean in cadrul CJ Cluj, a pretins in mod repetat de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale din Oradea, suma totala de 80.000 euro, din care a primit suma de 130.000 lei (prin intermediul firmei S.C.Turdarom Advertising S.R.L. disimuland si ascunzand adevarata natura a provenientei banilor) si suma de 30.000 euro in mod nemijlocit.
"Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, prin influenta pe care o are asupra persoanelor cu functii de conducere din cadrul S.C. Electrica S.A. Bucuresti si Transilvania Nord precum si a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, inculpatul sa ii acorde ajutor denuntatorului, determinand incheierea unor contracte de lucrari de instalatii electrice pe raza judetului Cluj pentru firma acestuia. De asemenea, inculpatul a pretins si obtinut cesiunea a 50% din partile sociale ale S.C. Skiland S.R.L. Oradea, in schimbul sprijinului pe care urma sa il acorde la aprobarea cererilor de plata a primei transe din contractul de finantare din fonduri Sapard, invocand influenta pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante", se arata in comunicatul de presa al DNA.
Dragoș Stănculescu