Un raport al Transparency International Romania (TI) subliniază că, din anul 2003 până în prezent, numai patru din cele peste 60 de cazuri monitorizate au reprezentat avertizări ale instituțiilor publice privind integritatea publică.
Iulia Coșpănaru, directorul adjunct al TI, a arătat ieri, în cadrul unei sesiuni de lucru pentru promovarea proiectului "Creșterea capacității societății civile de a promova integritatea publică la nivelul administrației publice locale", că din 2005 un singur minister a reușit să-și armonizeze regulamentul intern cu dispozițiile Legii 571/2004 referitoare la protecția personalului din instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale integrității publice.
Oficialul TI a subliniat că cele patru cazuri de avertizare privind integritatea profesională au fost semnalate de Radioul public, de Institutul Național de Administrație din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, de Ministerul Sănătății Publice și de Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului, Turismului și Profesiilor Liberale. În acest context, Coșpănaru a semnalat "rolul instituțiilor publice în implementarea legii privind integritatea profesională", ea subliniind că "prezenta lege încă nu este suficient de cunoscută la nivelul instituțiilor". "Dorim promovarea legii pentru a fi aplicată realmente în instituții, pentru a se spori integritatea publică și a instituției publice. Proiectul nostru își propune să încurajeze societatea civilă, reprezentanții sindicatelor și ai mass-media pentru o mai bună aplicare a legii. Legea se aplică din 2004, dar până acum s-a constatat că sunt instituții care nu cunosc această lege", a mai subliniat Iulia Coșpănaru.
În cadrul sesiunii de lucru organizate ieri de TI s-a mai discutat despre principiile generale ale legii, despre protecția funcționarilor publici și a personalului contractual, cât și despre avertizarea faptelor care presupun încălcarea legii.
Potrivit Transparency International Romania, printre faptele care fac obiectul unei avertizări asupra integrității se numără încălcarea legii privind achizițiile publice și finanțările nerambursabile, administrarea defectuoasă a patrimoniului public și privat al autorităților publice, partizanatul politic în exercitarea prerogativelor postului, cu excepția persoanelor alese sau numite politic, încălcarea legii privind accesul la informații, neglijență în serviciu și incompetență, evaluări neobiective ale personalului în procesul de recrutare, promovare, retrogradare și eliberare din funcție și încălcarea altor dispoziții legale.
Home Actualitate Transparency International acuză că legea privind integritatea publică nu e aplicată ?â?