Home Politic Guvernul își asumă răspunderea pe reformarea justiției și comasarea alegerilor

Guvernul își asumă răspunderea pe reformarea justiției și comasarea alegerilor

DISTRIBUIŢI

Blocajul politic în care se află România determină din nou Guvernul să recurgă la metoda asumării răspunderii pentru ca reformele acestei guvernări să poate fi duse până la capăt. Executivul a anunțat, ieri, că își va asuma răspunderea joi, 15 decembrie, pentru legea comasării alegerilor și pe legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat premierul Emil Boc. Data alegerilor urmează să fie stabilita și făcută publică prin Hotărâre de Guvern.  Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au stabilit calendarul pentru angajarea răspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor și promovarea judecătorilor la ÎCCJ, joi urmând să aibă loc prezentarea actelor normative, o moțiune de cenzură putând fi depusă până sâmbătă. „Anul 2012 este un an economic dificil, un an în care trebuie să asigurăm consolidarea economică a României și sa evităm orice derapaje cu caracter electoral care pot periclita situația financiară a țării. ?ê?£tim bine ca perioadele de campanie electorală sunt perioade în care lumea este mai puțin atentă la ceea ce înseamna consolidarea economică și mai mult tentată la practici și promisiuni populiste și electorale. (…) În al doilea rând, participarea electoratului la vot este mai bună în cazul comasării alegerilor și nu trebuie ignorat și faptul că se face o economie bugetară de cel puțin 20 milioane de euro”, a spus Boc în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Guvernului.

Acțiune cu moțiune

Anunțul asumării răs­punderii a fost imediat urmat de o replică din partea opoziției. Liderii USL au ieșit cu declarații belicoase declarând că vor depune moțiune de cenzură, o acțiune sortită din start eșecul deoarece opoziția nu deține majoritatea în parlament. Anunțul a fost făcut, după ședința de luni a conducerii Uniunii Social-Liberale, de președintele PC, Daniel Constantin.
„Am luat act azi de intenția Guvernului de a-și asuma răspunderea pe cele două proiecte importante, și anume comasarea alegerilor locale cu parlamentare, pe de o parte, și promovarea judecătorilor la Înalta Curte. USL a decis azi să depună moțiune de cenzură împotriva acestor proiecte“, a spus Constantin. El a adăugat că USL va ataca, după depunerea moțiunii de cenzură, la Curtea Constituțională, comasarea alegerilor.

Reformă juridică la ÎCCJ

În ceea ce privește acțiunile de reformă în domeniul justiției, aceste vizează ajungerea la Înalta Curte de Casație și Justiție, cea mai importantă instanța din România care judecă cazurile grave de mare corupție, a unor magistrați calificați și fără „pete la dosar”. Premierul Emilc Boc a explicat ieri că în cadrul procedurii de promovarea la ÎCCJ o pondere semnificativă în concurs o vor avea evaluarea hotărârilor, în cazul judecătorilor, sau a actelor din faza de urmărire penală sau în faza judecății, în cazul procurorilor. Promovarea în funcția de jucător la ÎCCJ se va face dintre judecătorii și procurorii care îndeplinesc următoarele condiții: 1.să fi îndeplinit cel puțin cinci ani funcția de judecător la Curtea de Apel sau de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ori Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție; 2. au obținut calificativul „foarte bine” la ultimele trei evaluări; 3. nu au fost niciodată sancționați disciplinar și 4. au o vechime în funcția de judecător sau procuror de cel puțin 15 ani, a explicat șeful Guvernului. Cu alte cuvinte, cei mai buni magistrați vor ajunge de acum înainte la Înalta Curte de Casați și Justiție, rezolvându-se astfel problema ca această instituție să mai fie un „cimitir al dinozaurilor” care ies cu pensii grase din această instituție. Un loc în care cazurile de corupție la nivel mai nivel înalt nu își vor mai putea găsi susținători în persoanele unor oameni suspectați de corupție precum judecătoarea Gabriela Bârsan sau Iuliana Pușoiu, cercetate în prezent pentru vacanțele și micile atenții pe care le primeau d la diversși oameni de afaceri certați cu legea. La astfel de măsuri care se pregătesc, Victoraș Ponta a susținut, ieri, că angajarea răspunderii pe legea privind judecătorii, ca și o lege din Senat prin care ministrul Justiției poate începe acțiuni disciplinare împotriva judecătorilor fac parte dintr-un efort conjugat de control politic al lui Băsescu și Predoiu asupra Justiției.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.