Home Social Peste 110 spitale care au primit trepte superioare de competență riscă să...

Peste 110 spitale care au primit trepte superioare de competență riscă să fie retrogradate

DISTRIBUIŢI

Peste 110 spitale, între care și Spitalul Universitar, Spitalul de Urgență Floreasca și cinci spitale de urgență din țară, clasificate în categorii cu grad înalt de competențe, ar putea fi declasificate și vor pierde bani dacă până la 15 decembrie nu își rezolvă problemele semnalate de comisia de evaluare. Este vorba de unități medicale cu paturi clasificate în prima jumătate a anului în funcție de compe­tență, dar care au fost plasate provizoriu într-o treaptă superioară, având termen șase luni să îndeplinească condițiile pentru treapta respectivă. De la 1 iunie, modul de finanțare a spitalelor se face în funcție de categoria în care au fost înca­drate, iar prin aplicarea acestei reguli bugetele unităților medicale sunt majorate cu 500 de milioane de lei. Cele mai multe spitale care au înregistrat creșteri de buget ca urmare a acestei măsuri sunt spitalele clasificate în categoriile I, II și III. Cele care au primit treaptă superioară de competență și nu își rezolvă însă probleme cum ar fi cele legate de dotare, liniile de gardă sau domeniile de specialitate riscă să fie retrogradate și să piardă banii alocați categoriei la care au fost clasificate.
De la 1 iunie, 352 de unități sanitare publice au fost clasificate în 5 categorii, de la categoria I-a, de nivel de competență foarte înalt, la categoria a V-a, nivel de competență limitat. România nu dispune de niciun spital, oricât de bun ar fi el, care să se poată încadra în categoria I fără conformare, spunea fostul ministru al Sănătății Cseke Attila, șapte spitale au fost clasificate la categoria I  cu nivel de competență foarte înalt, dar cu plan de conformare, până la sfârșitul anului. Este vorba despre două spitale din București – Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul Universitar – și de cinci spitale din țară – Spitalul de Urgență din Timi­șoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași și Constanța. Dacă nu înde­plinesc planul de conformare, și acestea vor fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.  Din cele 352 de spitale publice clasificate, 335 sunt unități sanitare cu paturi. Majoritatea sunt în clasa a IV-a de compe­tență, care înseamnă 123 de spitale, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unități sunt în categoria a III-a și 14 sunt în categoria a II-a.
Noile reguli mai prevăd că dacă un spital avansează la do­tare – unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau își extinde activi­tatea și la alte domenii de specialitate și crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară. S-a estimat că prin clasificare, 125 de spitale (36%) vor înregistra creșteri bugetare față de anul trecut, 84 vor avea același nivel de finanțare. În același timp, 138 unități sanitare vor înregistra scăderi la buget.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.