Desi in Romania se deruleaza de ceva vreme un program antidrog, rezultatele intarzie sa apara. Toxicomanii inca nu stiu cui sa se adreseze, cei care o fac primesc medicatie doar daca se incadreaza in categoria -urgenta-, iar centrele de terapie lipsesc cu desavarsire.
Medicul Cristian Bellu Bengescu, expert in toxicomanii, considera ca programul antidrog care se deruleaza este eficient doar pe hartie, pentru ca, in practica, lucrurile nu par sa se modifice in vreun fel. El considera ca ar trebui sa se ia mai mult in calcul si structura retelei medicale si post-cura, pentru ca, in lipsa ei, tot mai putini romani apeleaza la tratamente substitutive, in timp ce, in restul Europei, cererile pentru medicatia antidrog sunt tot mai numeroase. Raportul National Antidrog a demonstrat ca in Romania cererile de tratament au scazut de 1,4 ori in ultimii patru ani. Cauza cea mai probabila ar fi bugetul scazut alocat asistentei medicale a toxicomanilor. Expertul critica incetineala cu care sunt luate deciziile atunci cand este vorba de tratamentul celor care ar vrea sa se lase de droguri.
Astfel, din cauza lipsei unui program coerent si continuu, toxicomanii romani ajung la spital cand sunt in criza din cauza supradozei sau a lipsei de drog. Dupa cateva zile de spitalizare ajung din nou in strada, astfel ca tratarea lor este imposibila.