Home Economic-Financiar Restructurarea sectorului minier nu va afecta productia de energie

Restructurarea sectorului minier nu va afecta productia de energie

DISTRIBUIŢI

Termocentralele care folosesc ca materie prima carbunele nu vor avea de suferit din cauza inchiderii minelor in anii viitori, potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Economiei si Cometului (MEC), Ionel Mantog. -Desi vom inchide un mare numar de mine si cariere anul viitor, termocentralele aflate in administrarea consiliilor locale si cele trei complexe energetice nu vor avea probleme cu materia prima-, ne-a declarat Mantog.


Incepand de anul viitor, in bazinul minier Oltenia activitatea va continua la numai trei mine, din cele 30 existente in urma cu 7-8 ani, insa productia este aceeasi, intre 26 si 28 milioane de tone de lignit in fiecare an. Mai mult, reprezentantul MEC ne-a precizat ca, daca va fi nevoie, se va putea asigura chiar si o cantitate de 32 milioane tone de lignit. Alte inchideri de capacitati sunt vizate a se opera la Societatea Nationala a Carbunelui-Ploiesti, unde -in 2006 se va opri integral activitatea desfasurata in subteran si va continua doar la suprafata, cu materiale clasice-, ne-a mai explicat Mantog. El ne-a mai spus ca la SNC Ploiesti, in urma reorganizarii efectuate in acest an, disponibilizari si inchideri de capacitati se vor face la doua dintre filiale, iar cealalta filiala va asigura in continuare materie prima pentru termocentralele de interes local, precum: Brasov, Bacau, Oradea, Zalau si Doicesti. Inchiderea acestor capacitati are la baza eliminarea ajutoarelor de stat de la 1 ianuarie 2007, obligatia asumata de Romania in procesul de integrare, exceptie facand doar sectorul huilei, unde se mai pot acorda subventii pana la inceputul anului 2011. -La CNH-Petrosani (n.r. – Compania Nationala a Huilei) vom continua subventionarea, dar si aici sunt vizate inchideri de capacitati si reducerea numarului de angajati, masuri necesare pentru cresterea productivitatii muncii-, a mentionat reprezentantul MEC.

Complexele energetice s-ar putea vinde la pachet

Desi procedurile de privatizare pentru cele trei complexe energetice – Turceni, Craiova, Rovinari – se desfasoara in pas de melc, autoritatile iau in calcul posibilitatea de a oferi celor interesati cumpararea la pachet. -Exista o solutie, pe care nu o excludem, de a primi oferte alternative, altfel spus, daca un investitor este interesat de doua sau toate trei complexele si pretul este mai bun decat pe fiecare separat, atunci le putem vinde la pachet-, ne-a explicat Mantog. El a mai precizat ca stadiul privatizarii complexelor este, in prezent, doar la incheierea contractelor de consultanta. Astfel, consultantul pentru Turceni a depus raportul recent, iar pentru Craiova si Rovinari autoritatile asteapta raportul consultantului de abia in trimestrul I al anului viitor. -Deocamdata, mai sunt de clarificat unele probleme, printre care conversia datoriilor istorice in actiuni-, ne-a spus Mantog. Potrivit acestuia, datoriile complexelor se situeaza undeva la 5.000 de miliarde de lei vechi, dupa ce anul acesta s-au achitat o parte din ele.

Numarul locurilor de munca nou-create este nesemnificativ

Cu toate ca procesul de restructurare a sectorului minier a inceput din 1997, numarul locurilor de munca nou create este nesemnificativ, in comparatie cu numarul minerilor disponibilizati in ultimii sapte ani. -Pana in prezent, fondurile alocate pentru crearea de noi locuri de munca sunt relativ mici, in comparatie cu necesitatile-, ne-a declarat secretarul de stat. Din primul imprumut obtinut de la Banca Mondiala, numai 25 milioane de dolari au fost alocati pentru crearea de noi locuri de munca. Din al doilea imprumut, de 120 de milioane de dolari, jumatate vor fi folositi pentru inchiderea minelor si jumatate pentru masuri sociale. -La nivelul anului 2007 vom avea aproximativ 10.000 de locuri de munca nou create pentru minerii disponibilizati si familile lor-, considera Mantog. Totodata, in negocierile avute cu liderii de sindicat in aceasta luna, autoritatile au convenit sa demareze un nou program in valoare de 140 milioane de dolari, in sase-opt zone miniere monoindustriale, care sa faciliteze accesul agentilor economici in aceste zone.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.