Funcționarii publici cu funcții de decizie vor fi examinați obligatoriu, atât la angajare cât și periodic, medical, psihologic, dar și psihiatric. Funcționarii publici care prezintă simptome de psihoze nu pot fi angajați în funcții de conducere, potrivit unei hotărâri de guvern.
Actul normativ care modifică și completează HG 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor a fost publicat marți în Monitorul Oficial și prevede că examenul medical la angajarea funcționarilor publici cu funcție de decizie va consta în examen clinic general, examen psihologic, la care se determină coeficientul de inteligență și sunt testate comportamentul și personalitatea, precum și examen psihiatric, la indicația medicului de medicina muncii.
De asemenea, funcționarii publici aflați temporar într-o funcție din viața politică sau socială, cu atribuții de interpretare și aplicare a legilor în domeniul lor de activitate, vor face anual examinarea medicală generală, iar din doi în doi ani vor fi testați psihologic. Măsurarea coeficientului de inteligență nu se repetă însă la doi ani. Tot periodic poate fi făcut și examenul psihiatric, dacă medicul de medicina muncii consideră acest lucru necesar.
La capitolul contraindicații la accederea în funcțiile de decizie a funcționarilor figurează psihozele.
Termenul de psihoză este diferențiat de specialiști de cel de nebunie. Este considerat de majoritatea psihiatrilor ca un simptom al unei maladii mentale grave, fără a se putea vorbi de un diagnostic în sine. Psihoza este asociată cu schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia clinică gravă, nefiind legată în mod exclusiv de o stare fiziologică sau psihologică. Starea psihotică poate fi indusă de patologii fizice detectabile, cum ar fi leziunile cerebrale sau alte afecțiuni neurologice, de intoxicațiile cu droguri și alte substanțe halucinogene sau alcool. Responsabile de producerea psihozelor pot fi și boli precum lupus ori afecțiuni electrolitice ca hipo sau hipercalcemia, precum și hipo și hipermagnesemia. Indivizii psihotici sunt greu de detectat însă potrivit psihiatrilor, care explică faptul că, de exemplu, persoane cu schizofrenie pot avea perioade lungi fără psihoze, și persoane cu tulburare bipolară și depresie pot avea simptome de stări fără psihoză. De asemenea, psihoza poate avea loc la persoane fără boli mentale cronice, ca rezultat la o reacție adversă la droguri sau stres extrem.
Mihaela Iamandei