Home Actualitate Autorul adevărat al crimei, pentru care a fost condamnat pe nedrept Marcel...

Autorul adevărat al crimei, pentru care a fost condamnat pe nedrept Marcel Țundrea, a primit 22 de ani de închisoare

DISTRIBUIŢI

De dincolo de mormânt, Marcel Țundrea, cel care a fost condamnat pe nedrept la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care nu o săvârșise, își face dreptate. Adevăratul făptaș, Gheorghe Avram, a fost condamnat, ieri, la 22 de ani de închisoare pentru  violul și crima săvârșită în 1992. Cazul este o premieră, întrucât după o eroare judiciară și intervenția prescripției procurorii Parchetului General, sub coordonarea magistratului Marius Iacob, au reușit trimiterea în judecată a vinovatului. Pe de altă parte, autorul moral al anilor de pierduți de Marcel Țundrea în spatele gratiilor, procurorul care a comis cea mai gravă eroare judiciară, magistratul Ion Diaconescu, nu va răspunde penal pentru că a intervenit prescripția faptelor sale. Acesta va rămâne însă doar cu conțtiința pătată de grava eraore, dacă are așa ceva.  Deși a trimite în judecată un nevinovat care a și executat zi de zi ani grei de pușcărie, fostul procuror este acum un un pensionar cu o pensie „nesimțită” dar și un „avocat de succes”.
Pe baza rechizitoriului făcut de procurorul Ion Diaconescu, Țundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru violarea și uciderea minorei Mioara Gherasie. El a executat 12 ani. „Condamnarea lui Marcel Țundrea pentru omorul săvășit la 16 iunie 1992 asupra victimei Mioara Gherasie reprezintă cea mai mare eroare judiciară din istoria Justiției române“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul criminalist Remus Budăi. Eroarea judiciară fost posibilă din două motive: ancheta defectuoasă coordonată de Diaconescu și faptul că în România proba ADN în cauze penale s-a realizat abia după anul 2002. „Din analiza actelor de la dosar rezultă că procurorul Ion Diaconescu, în timpul urmăririi penale efectuate în cursul anului 1992, a îndeplinit cu știință și în mod defectuos mai multe activități“, se arată în rechizitoriu. Pe de altă parte, procurorii Parchetului instanței supreme au reparat în parte grava eroare și l-au trimis în judecată pe bărbatul care a comis faptele. În 14 martie 2011, după 19 ani, Gheorghe Avram a fost trimis în judecată pentru violarea fetei de 13 ani din satul gorjean Pojogeni și pentru omor calificat, de către procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Tribunalul Gorj a decis, ieri, condamnarea la 22 de ani de închisoare a lui Avram, hotărâre însă nu este definitivă ci poate fi constestată. În România, în mod oficial, primele teste ADN în cauze penale s-au efectuat după anul 2002, astfel încât la data pronunțării hotărârii în cazul Țundrea, constatată ulterior ca fiind o eroare judiciară, instanțele au fost în imposibilitatea de a administra această probă, explica Parchetul ICCJ.
Pe tot parcursul cercetărilor penale, inclusiv în timpul executării pedepsei Țundrea Ilie Marcel a susținut că nu este autorul infracțiunilor pentru care a fost condamnat în anul 1993 la 25 ani de închisoare și din care a executat 12 ani de închisoare. După 10 ani de detenție, Marcel Țundrea a reușit să-și dovedească nevinovăția. Astfel, prin sentința din 17 septembrie 2004, Tribunalul Brașov, a admis cererea de revizuire formulată de condamnatul Țundrea Ilie Marcel, a anulat sentința  prin care fusese condamnat și a dispus achitarea lui Țundrea Ilie Marcel. După rămânerea definitivă a hotărârii de achitare pronunțată în privința lui Țundrea Ilie Marcel, inclusiv în legătură cu săvârșirea infracțiunii de omor calificat, dosarul a rămas cu autor nedescoperit, întrucât achitările vizau faptul că infracțiunea nu a fost săvârșită de persoana condamnată inițial. Astfel, s-a dispus, prin rechizitoriul din data de 14 martie 2011, trimiterea în judecată a inculpatului Gheorghe Avram, arestat în altă cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat. Astfel, după începerea urmăririi penale „in rem“ (în data de 15 iunie 2010), a fost dispusă o constatare tehnico-științifică genetică de comparare a profilului genetic al lui Avram Gheorghe cu profilul genetic al persoanei necunoscute de sex masculin căreia îi aparțin urmele de spermă de pe tamponul vaginal ridicat de la victima G.M. Cu aceste probe noi, procurorii Parchetulu General au decis că Gheorghe Avram era cel care a violat-o și apoi a ucis-o pe minora G.M. Țundrea a murit însă în 18 ianuarie 2007, cu câteva zile înainte de a împlini 57 de ani. Gheorghe Avram și Marcel Țundrea au fost pentru o perioadă colegi de celulă. Avram era condamnat pentru o altă crimă, Țundrea declarând înainte de a muri, în ianuarie 2007, că, în opinia sa, bărbatul respectiv ar fi comis faptele pentru care el a făcut închisoare. Țundrea argumenta prin faptul că, după arestarea sa, în Pojogeni s-au produs încă două crime care au rămas cu autor necunoscut, anterior având loc alte două crime în care anchetatorii nu l-au găsit pe făptaș. Seria crimelor de la începutul anilor '90 s-a oprit la Pojogeni doar după ce Gheorghe Avram a fost arestat pentru uciderea unui paznic, el fiind suspectat de implicarea în cel puțin una din cele patru crime cu autor necunoscut.
   
Ramona Feraru

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.