Home Actualitate Chirugia robotică a devenit rutină în Institutul Fundeni, numai în 2011 fiind...

Chirugia robotică a devenit rutină în Institutul Fundeni, numai în 2011 fiind realizate peste120 intervenții

DISTRIBUIŢI

 Chirurgia robotică este deja o procedură de rutină în Institutul Clinic Fundeni din Capitală, numai în 2011 au fost realizate peste 120 de intervenții de acest fel, fiind necesară suplimentarea fondurilor alocate prin acest program, a declarat, ieri, managerul spitalului, Carmen Orban.
Ea a făcut această precizare în deschiderea manifestărilor, care au loc în perioada 14-15 decembrie, cu ocazia "Zilelor Institutului Clinic Fundeni".
"Institutul Clinic Fundeni este o unitate medicală de excelență de categoria I, în care lucrează echipe medicale de excepție realizând activități unice în România. Organizarea institutului pe centre de excelență și secții clinice permite dezvoltarea unor activități de cercetare deosebite. Institutul are un laborator pentru teste imunogenetice acreditat național și european unde pot fi făcute teste specifice intervențiilor de transplant pentru oricare cetățean din țară și străinătate. Chirugia robotică este deja o procedură de rutină, săptămânal fiind făcute astfel de intervenții", a adăugat managerul institutului, Carmen Orban.
Ea a mai spus că numărul intervențiilor de transplant hepatic a ajuns, în 2011, la 64, cel mai mare număr de operații de acest fel din ultimii ani.
Despre acest record a vorbit și profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de boli digestive și transplant hepatic.
"Avem la Fundeni singurul centru de transplant hepativ. În 2011, am realizat 64 de operații, cel mai mare număr de operații din ultimii ani. De asemenea, avem laborator de insule pancreatice. Totodată, anual sunt realizate peste 3.500 de intervenții de chirurgie onoclogică, cele mai multe de patologie digestivă", a adăugat profesorul Irinel Popescu.
El a vorbit cu aceeași ocazie despre chirurgia minim invazivă și robotică, ambele reprezentând chirurgia viitorului.
La rândul său, profesorul Ionel Sinescu, directorul Centrului de urologie și transplant renal, a spus că a despășit în total cifra de 1.300 de transplanturi de rinichi, anual fiind făcute peste o sută intervenții de acest tip, ultimul realizat chiar săptămâna trecută, de la tată la fiu.
În Clinica de transplant medular au fost realizate aproape 400 de transplanturi în ultimii ani, numai în 2011 fiind realizate, până la sfârșitul lui noiembrie, 85 astfel de intervenții, a spus directorul centrului conf Daniel Coriu.
"Din totalul celor 19.000 de internări, 80 la sută reprezintă patologia malignă adulți și copii. Este centru național de referință acreditat la nivel european de forurile de profil", a explicat Coriu.
Potrivit managerului Carmen Orban, în mai puțin de un an de când a fost numită managerul al Fundeni au fost investite peste 30 de milioane de lei, pentru reabilitarea blocului operator de la centrul de chirugie generală, tunelul subteran, căile de acces spre holuri, banca de celule stem, care va fi deschisă la sfârșitul anului, patru liftur, laboratorul de imunogenetică și a fost achiziționată aparatură.
"Nu cred că după clasificare am primit mai mulți bani. Cred că aveam aceleași fonduri ca în 2010. Dar cred că banii au fost cheltuiți mai eficient, adică țintit pe nevoi și priorități", a conchis, managerul spitalului.
Ea a premiat câteva personalități medicale pentru activitatea desfășurată în cadrul Institului Clinic Fundeni, respectiv pe prof. Constantin Arion, Alina Tănase, Anca Câmpeanu, Gheorghe Chiriac-Babei, Dan Tulbure și Mihai Voiculescu.
La manifestare au fost prezenți ministrul Sănătății, Ritli Ladislau. și ambasadorul Statelor Unite la București, Mark H. Gitenstein, ambii spunând că Institutul Clinci Fundeni poate fi luat drept model de organizare de către alte unități sanitare.

Geo Ioanid

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.