Home Social Mai puțin de jumătate din spitalele desființate s-au transformat azile de bătrâni

Mai puțin de jumătate din spitalele desființate s-au transformat azile de bătrâni

DISTRIBUIŢI

Un număr de 24 de spitale din cele 67 desființate și programate să se reprofileze anul acesta s-au transformat în cămine pentru persoane vârstnice. Dintre acestea funcționează numai 17, iar alte șapte sunt în procesul de acreditare ca furnizori de servicii sociale.
De la lansarea programului de interes național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine  pentru persoanele vârstnice”, au solicitat finanțare 19 autorități ale administrației publice locale, pentru funcționarea a 24 de cămine pentru persoane vârstnice, înființate prin desființarea spitalelor.
Până la 30 noiembrie,  s-au acordat pentru transformarea spitalelor în cămine credite bugetare în valoare de peste 3 milioane de lei (3.114.895 lei). S-a estimat că reprofilarea celor 67 de spitale în cămine de bătrâni va aduce o economie la bugetul de stat de 175 milioane de lei.
Potrivit  Ministerului Muncii, la sfârșitul anului 2010 erau 132 de cămine pentru persoane vârstnice, dintre care 78 administrate de administrația publică locală, iar 54 erau în subordinea unor ONG-uri. Capacitatea totală a căminelor este în permanență ocupată la maximum,  numărul persoanelor vârstnice beneficiare de servicii în cadrul acestora fiind egal cu numărul de locuri. Căminele aflate în subordinea sau coordonarea autorităților administrației publice locale au o capacitate de 5.323 de locuri, în timp ce căminele aflate în subordinea unor organizații neguvernamentale au o capacitate totală de 1.818 locuri. La căminele aflate în administrarea autorităților locale, tot la sfârșitul anului trecut erau 1.224 de cereri în așteptare, în timp ce la cele din subordinea ONG-urilor erau peste 1.400 de cereri în așteptare.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.