Dupa doua saptamani de negocieri, salarizarea functionarilor publici ramane inca o problema. Desi au cerut o crestere salariala de 50% pentru anul 2006, partea guvernamentala nu a putut oferi decat o majorare de 4%, de la 1 februarie, si respectiv de 5%, de la 1 septembrie 2006.
Procente insignifiante pentru buzunarul corpului functionaresc care are un salariu mediu net de circa cinci milioane de lei. Propunerea a fost respinsa de catre reprezentantii Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici, urmand ca, in perioada 30.11.2005-9.12.2005, sa aiba loc o noua runda de negocieri, privind gasirea de solutii pentru salarizarea functionarilor publici aferenta anului viitor. Totusi, functionarii nu vor renunta usor la aceasta revendicare, fiind hotarati sa declanseze greva generala. -Comitetul Director, la propunerea comisiei de negocieri, a hotarat convocarea Consiliului Unional in data de 8.12.2005 pentru a lua in discutie data declansarii grevei generale, in situatia in care guvernul ramane inflexibil in oferta facuta privind salarizarea-, a precizat vicepresedintele SED LEX, Ionela Jianu. In plus, Comitetul Director a dispus comandamentului de greva sa prezinte un raport in data de 8.12.2005 in fata Consiliului Unional, privind mobilizarea pentru declansarea grevei generale.
In urma discutiilor purtate pe parcursul ultimelor doua saptamani, functionarii au reusit sa obtina revenirea la programul de lucru initial. Astfel, activitatea in cadrul administratiei publice centrale va incepe la ora 8.30 si se va termina la ora 16.30. O zi pe saptamana se va asigura program prelungit de la ora 16.30 la 19.30, pentru contribuabilii care nu pot sa se prezinte la institutii in cadrul programului normal de lucru.
Au fost incheiate discutiile si in ceea ce priveste modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, referitor la crearea unui sistem de avansare tip cariera pentru functionarii publici si protejarea celor care desfasoara activitati cu caracter special.