Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Sulfina Barbu, salută rezoluția adoptată joi de Parlamentul European prin care se cer justificări clare pentru statele care decid să mențină restricțiile pe piața muncii pentru muncitorii români și bulgari, subliniind că esența liberei circulații constă în eliminarea discriminărilor.
Printr-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European invită Comisia să propună o definiție clară a termenului „perturbări grave ale pieței muncii sau riscul de producere a unor astfel de perturbări“.
„Parlamentul cere standarde punctuale pentru toate statele membre care continuă să mențină restricții pentru muncitorii romani și bulgari. Este a treia poziție oficială adoptată cu o largă majoritate, prin care Parlamentul arată că își ia în serios rolul de gardian al tratatelor“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. De asemenea, PE invită Comisia să pregătească o serie de indicatori clari și o metodologie îmbunătățită, bazată pe indicatori economici și sociali, în funcție de care să poată evalua dacă există justificări clare pentru prelungirea restricțiilor parțiale sau totale impuse de statele membre. „Mai mult, din textul Rezoluției înțelegem că Parlamentul solicită Comisiei să publice transparent criteriile în temeiul cărora unui stat membru i se permite să mențină barierele tranzitorii, ținând cont de efectele unei asemenea decizii asupra economiei UE și de justificările acceptate de Curtea Europeană de Justiție cu privire la interpretarea strictă a derogărilor de la libertățile fundamentale. În același text observăm că măsurile tranzitorii sunt ineficiente în privința muncii la negru, întrucât persoanele care nu au dreptul să intre liber pe piața legală a muncii aleg uneori să lucreze ca falși angajați «independenți sau ca lucrători fără forme legale», iar asta duce la abuzuri“, precizează MMFPS. Rezoluția arată că „mai multe state membre au decis să mențină restricțiile pentru români și bulgari mai mult din cauza presiunilor politice“, iar raportul CE din 11 noiembrie arată că românii au un rol mai degrabă pozitiv în economiile țărilor de destinație, impactul mobilității ducând la o creștere cu 0,3 la sută a PIB pentru UE-27 și 0,4 la sută pentru UE-15. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, apreciază noua rezoluție a Parlamentului European și invocă, din nou, dreptul la libera circulație a cetățenilor, conform legislației europene. „Esența acestei libertăți constă în eliminarea discriminărilor. Doar așa putem vorbi de libera circulație a persoanelor în spațiul UE“, a declarat ministrul Muncii. Solicitarea privind restricționarea pieței muncii pentru lucrătorii români a venit în luna iulie acestui an din partea Spaniei, care a cerut un „embargo” până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unei perturbări grave a pieței forței de muncă a acestei țări, cauzată de criza economică. Cererea de autorizare a restricției a fost aprobată de Executivul european la 11 august 2011. Restricțiile nu se aplică însă românilor care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piața spaniolă a forței de muncă sau care erau înregistrați ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Alte state care mențin restricții pe piața muncii pentru români și bulgari sunt Belgia, Germania, Irlanda, Franța, Italia, Luxembrug, Malta, Olanda, Marea Britanie și Austria.
Geo Ioanid