România nu poate accepta extinderea consecințelor inechitabile produse deja de nedreptatea istorică prin care formațiunea geografică Insula Șerpilor a fost ocupată ilicit de către URSS în 1948, a susținut, ieri, agentul nostru la Haga, Bogdan Aurescu, în debutul procesului cu Ucraina.
În discursul susținut în fața judecătorilor CIJ, agentul României a precizat că efectul total al preluării formațiunii maritime, cumulat cu modul arbitrar de trasare a frontierei, poate fi cuantificat la peste 1.600 de km pătrați de spații maritime care s-ar fi cuvenit de drept României, dacă dreptul internațional ar fi fost respectat întocmai. Bogdan Aurescu a prezentat Curții istoricul ocupării ilicite a Insulei Șerpilor de către URSS și a demonstrat "consecințele inechitabile" produse de această situație "contrară dreptului internațional", argumentând că ar fi injust ca aceste efecte deja produse în perioada sovietică să genereze efecte negative suplimentare în detrimentul României, prin acordarea unui rol mărit Insulei Șerpilor în delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive. Aurescu a susținut că în procesul de delimitare maritimă de la CIJ, Insula Șerpilor trebuie tratată conform normelor de drept internațional care se referă la stânci, mai ales că acest statut a fost recunoscut și de Ucraina în 1997 când a fost încheiat Tratatul cu România.
"Ucraina dorește o delimitare inechitabilă pentru România"
Pledoaria lui Bogdan Aurescu a fost urmată de alte trei, cea a lui Allain Pellet, care a vorbit despre competența CIJ asupra acestei cauze, competență negată la un moment dat de Ucraina, apoi a urmat Cosmin Dinescu care a prezentat contextul geografic al diferendului, iar profesorul James Crawford a vorbit despre coastele relevante și aria de delimitare. Dintre aceste pledoarii, cea a co-agentului României, Cosmin Dinescu, s-a remarcat prin faptul că acesta a susținut că metoda pe care Ucraina ar dori s-o aplice în delimitarea platoului ar modifica geografia zonei în mod inadmisibil, ceea ce ar avea consecințe inechitabile pentru țara noatră. Ucraina susține o delimitare a platoului continental, făcută în funcție de Insula Șerpilor, care ar beneficia de spațiu maritim. Co-agentul a mai arătat că în trasarea liniei de delimitare trebuie luate în considerare circumstanțele create de acordurile deja existente între statele riverane Mării Negre și că este nevoie de o abordare consecventă cu soluțiile precedente de delimitare din Marea Neagră. În acest sens, Dinescu a dat exemplu delimitările între Bulgaria și Turcia, Turcia și Ucraina și Federația Rusă și Georgia.