Home Life Magistrații consideră Oana Zăvoranu și-a dat casele vrăjitoarelor în deplin acord de...

Magistrații consideră Oana Zăvoranu și-a dat casele vrăjitoarelor în deplin acord de voință

DISTRIBUIŢI

Victimele vrăjitoarelor Rada Mincă ?ê?£tefan și Roxana Lider nu aveau de ce să se simtă șantajate de amenințările cu ritualuri vrăjitorești nocive adresate lor, iar Oana Zăvoranu știa ce face când și-a dat casele vrăjitoarelor, nefiind probate forțele malefice, susține instanța.
Tribunalul Buftea a făcut, ieri, publică motivarea deciziei prin care a decis eliberarea vrăjitoarelor Rada ?ê?£tefan Mincă și Roxana Lider, acuzate de fapte de e înșelăciune și șantaj, precum și a altor doi complici ale acestora.
"Cu privire la pretinsa săvârșire de către inculpata Rada Mincă ?ê?£tefan a infracțiunii de șantaj în dauna celor patru părții vătămate, Tribunalul reține, din chiar susținerile acestora din urmă, că în speță nu sunt incidente dispozițiile articolului 681 Cod procedură penală", notează instanța.
Astfel, arată judecătorul, "din declarațiile părților vătămate rezultă că inculpata le-ar fi amenințat că, în cazul în care nu îi achită sumele solicitate, prin practicarea unor ritualuri vrăjitorești, le va genera suferință fizică și psihică atât celor patru persoane, cât și rudelor și familiei lor".
"Or, este evident că o astfel de amenințare nu este de natură să alarmeze o persoană rezonabilă, condiție cerută în mod imperativ de dispozițiile art. 194 Cod penal raportat la art. 193 din același act normativ", mai notează instanța.
Pe de altă parte, Tribunalul Buftea constată din cuprinsul înscrisurilor depuse la dosarul cauzei că Oana Zăvoranu i-a înstrăinat vrăjitoarei Rada autoturismul aflat în patrimoniul societății comerciale al cărui administrator este în schimbul a 21.000 lei.
De asemenea, se reține că aceeași parte vătămată i-a vândut apartamentul proprietate personală inculpatului Sava Craiff Buzea în schimbul a 50.000 de euro.
Tribunalul mai constată că partea vătămată Ioana Zăvoranu a împrumutat de la inculpatul Ion Constantin la data de 22 iulie suma de 174.800 de euro, garantând executarea obligației cu apartamentul proprietate personală situat în Iancu de Hunedoara.
"Toate cele trei convenții, dintre care ultimele două autentificate de notarul public, fac, în lipsa unor probe concludente, dovada deplinului acord de voință al părților, susținerile părții vătămate Ioana Zăvoranu că ar fi contractat sub influența unei forțe supranaturale malefice nefiind pertinente și neavând suport probatoriu", conchide judecătorul care le-a eliberat pe cele două vrăjitoare și pe complicii lor.

Vrăjitoarele nu au indus clienții în eroare pentru că ei știau serviciile oferite și că se cer bani

Cele patru părții vătămate din dosarul vrăjitoarelor Rada Mincă și Roxana Lider, printre care Oana Zăvoranu, cunoșteau serviciile oferite de acestea și că în schimbul serviciilor li se vor pretinde diverse bunuri sau sume de bani, astfel că ele știau ce fac.
.
Judecătorul care a decis ca cele patru persoane să fie cercetate în stare de libertate arată că din probele adunate la dosar nu reiese înșelăciune, așa cum este ea definită de articolul 215 din Codul penal, în sensul că pe de-o parte victimele ar fi știut clar natura serviciilor de magie oferite de cele două femeie, iar pe de altă parte vrăjitoarele nu au invocat calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase.

Oana Zăvoranu -înșelată cu circa 500 000 de euro
Judecătorul redă referatul procurorilor de caz care arată în document că Oana Zăvoranu a fost înșelată de cele două vrăjitoare și complicii lor cu aproape 500.000 de euro, valoarea unor bunuri precum mașini sau apartamente.
"În cauza de față, Tribunalul constată că într-adevăr, astfel cum se susține în referatul cu propunere de arestare preventivă formulată de parchet, în perioada iunie 2011 – decembrie 2011, inculpata Rada Mincă ?ê?£tefan a fost contactată de către părțile vătămate Ioana Zăvoranu, C.M., H.I. și H.M. în scopul prestării unor servicii de magie", notează magistratul în motivare.
Astfel, mai notează judecătorul, cum rezultă atât din declarațiile părților vătămate, cât și din susținerile inculpatei, în schimbul prestării acestor servicii, cele patru persoane au recompensat-o pe cu diverse bunuri și sume de bani.
"Este neîndoielnic că, pe de o altă parte, cele patru părții vătămate cunoșteau, prin intermediul publicității pe care și-o făcea inculpata, natura serviciilor pe care aceasta le prestează, precum și faptul că în schimbul acestor servicii inculpata pretinde diverse bunuri sau sume de bani", motivează instanța eliberarea celor patru persoane.
Prin urmare "este evident că inculpata nu le-a indus în eroare pe cele patru părți vătămate prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în înțelesul dispozițiilor articolului 215 alineatul 1 din Codul penal, ce prevede fapta de înșelăciune".
"Pe de altă parte, este la fel de evident că inculpata nu le-a indus în eroare pe cele patru persoane prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase în înțelesul dispozițiilor art. 215 alin. 2 Cod penal", mai notează judecătorul care conchide că "părțile vătămate au acționat în deplină cunoștință de cauză și potrivit propriilor convingeri, achitând inculpatei contravaloarea serviciilor prestate de aceasta"
"Este și situația părții vătămate Ioana Zăvoranu, căreia învinuitele i-au indus, în tot acest timp, o stare de teamă și nesiguranță referitoare la integritatea sa fizică și psihică, prin manoperele dolosive specifice folosite în așa-zisele ritualuri vrăjitorești precum și prin intervalul scurt de timp, în care problema trebuie rezolvată, în caz contrar aceasta agravându-se exponențial", se arată în motivarea Tribunalului Buftea care a decis eliberarea a patru persoane în acest caz.
Anchetatorii au arătat instanței de judecată la momentul discutării propunerii de arestare preventivă că Oana Zăvoranu "a fost determinată în acest mod să încheie mai multe contracte de vânzare a unor bunuri mobile și imobile sau contracte de împrumut cu garanție imobiliară, la un preț subevaluat în raport cu valoarea de piață a acestora, în realitate regăsindu-ne de fapt în fața unei activități de cămătărie disimulată".

Maria Ionescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.