Românii care au lucrat și în țară și în statele Uniunii Europene, dar au rămas fără loc de muncă și vor indemnizația de șomaj, pot solicita cumularea perioadelor de asigurare dacă nu îndeplinesc condiția privind stagiul minim de cotizare. Potrivit ANOFM, cei mai mulți solicită certificarea perioadei de asigurat pentru a beneficia de șomaj în alte state membre. O explicație ar fi ajutorul de șomaj mai mare, care poate depăși o mie de euro în alte țări membre UE. Un șomer în Spania poate primi între 500 și 800 de euro, în timp ce în Germania un șomer poate primi indemnizație de șomaj de peste o mie de euro.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat, din 2008 și până la 30 noiembrie 2011, peste 10.000 cereri de certificare a perioadei de asigurare în țara noastră pentru acordarea de șomaj în alte state membre. Cererile au venit de la persoane fizice, dar și de la instituții europene, iar cele mai multe au fost din Italia și Spania. Mult mai puține persoane beneficiază de dreptul la șomaj în România pe baza formularelor emise de alte state membre – 250 de persoane.
Italia și Spania, campioane la cererile de certificare a asigurărilor la șomaj în România
Numărul celor care au solicitat, din 2008 și până anul acesta, în noiembrie, certificarea perioadei de asigurat a fost, de la an la an, constant: 3.000 de cereri pe an. Astfel, în 2008, au fost 1.430 de cereri pentru eliberarea formularelor europene de certificarea asigurărilor, cele mai multe, peste o mie, fiind eliberate pentru Italia. În același an, s-au acordat în România 50 de indemnizații de șomaj după ce au fost solicitate instituțiilor europene formulare care certificau asigurarea în sistemul altor state membre. ?ê?£i în 2009 și în 2010, Italia a fost pe primul loc în topul cererilor pentru certificarea asigurării în România, cu 1.593 de cereri, respectiv, 1.092 de cereri. În 2010, pe locul al doilea au fost Spania, cu 788 de cereri, urmată de Ungaria, cu 135 de cereri. Tot în 2010, au fost aproape 60 de cereri din state UE pentru certificarea perioadelor de asigurat în țara noastră. Anul acesta, până la sfârșitul lunii noiembrie, s-au primit 2.900 de cereri de certificare.
Dreptul la șomaj poate fi exportat în țările membre UE
Regulamentele europene prevăd menținerea dreptului la șomaj dobândit într-un anumit stat membru, atunci când șomerul se deplasează în alt stat din UE pentru a-și căuta un nou loc de muncă. Exportul șomajului este posibil numai pentru șomerii indemnizați pentru o perioadă limitată, de la 3 până la maximum 6 luni.
Din 2008, s-au înregistrat 210 cereri de menținere a dreptului de șomaj din partea unor șomeri din alte state membre, după ce au venit să-și caute de lucru în România. În același interval, au fost 14 cereri de export pentru prestația de șomaj din România. Cele mai multe au fost anul acesta – 9 solicitări, când s-au înregistrat aproape 50 de șomeri ai altui stat membru care au venit să-și caute de lucru în România.
Mihaela Iamandei