Home Actualitate Procurorii se lauda fara cazuri concrete

Procurorii se lauda fara cazuri concrete

DISTRIBUIŢI

Parchetul a permis oficialilor Politiei Romane sa prezinte o sinteza a activitatilor de combatere a marii criminalitati din ianuarie pana in noiembrie. Procurorii nu i-au lasat pe politisti sa ofere cazuri concrete si au aratat ca habar nu au ce ancheteaza.


Pana acum, anchetatorii se lauda cu 550 dosare penale, in care sunt cercetate 837 de persoane pentru un prejudiciu de 130 de milioane de euro. Deoarece nu sunt oferite cazuri concrete, nu ramane decat sa ii credem pe cuvant pe procurori.

Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au lucrat la 67 de cauze complexe si au avut de-a face cu -10 grupuri infractionale organizate din care faceau parte 202 persoane, 53 arestate preventiv, care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 92 milioane de euro si 25 milioane dolari-, se arata in comunicatul comun al IGPR si Ministerului Public.

Aceste anchete s-au concretizat in masuri asiguratorii pentru bunuri in valoare de aproape 28 de milioane de euro. Comunicatul arata ca acestea au fost sechestrate prin ordonante ale procurorilor, dar nu spune cate dintre ordonante au fost infirmate de instante.

Daca procurorii se lauda cu 550 de dosare penale deschise, numarul nu este asa de mare la dosarele care au fost trimise in instanta. Numai sase cazuri au ajuns pe masa judecatorilor, ceea ce arata ca, din noua dosare lucrate de anchetatori, numai unul este fundamentat.

In finalul comunicatului, oficialii Ministerului Public indica trei tipologii de infractiuni despre care ei sustin ca sunt legate de spalarea de bani. Prima se refera la scoaterea din circuit a banilor obtinuti din contrabanda, caz clasic, intalnit peste tot in lume. Celelalte situatii ipotetice ar putea fi insa -brevetate- de procurorii romani. A doua tipologie prezentata de ei reprezinta exact inversul spalarii banilor – -transferarea succesiva a unor sume de bani din conturile unor societati comerciale in contul unor firme fantoma-, se arata in comunicat. A treia tipologie are legatura cu prejudicierea statului (returnari ilegale de TVA), dar nu este legata deloc de spalarea de bani. Balbele anchetatorilor ridica mari semne de intrebare cu privire la felul in care un procuror deschide un dosar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.