Home Life Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în baie

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în baie

DISTRIBUIŢI

De la produsele de curățenie pe care le folosim, până la locul în care ținem periuța de dinți, cei mai mulți dintre noi încalcă sfaturile specialiștilor în legătură cu baia și toaleta. Huffington Post a alcătuit o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le facem în baie.
Periuța de dinți stă prea aproape de vasul de toaletă…
… dacă este așezată la mai puțin de doi metri de acesta. Un studiu publicat în Harvard University Gazette arată că "de fiecare dată când tragem apa, particule aerosolizate din vasul de toaletă sunt împrăștiate pe o rază de aproximativ 1.8 metri. Cercetătorii recomandă să mutați periuța de dinți în afara acestei zone, să o spălați și să o schimbați la intevale regulate și să închideți capacul toaletei atunci când trageți apa, relatează Huffington Post. Nu acoperiți periuțele de dinți însă, pentru că un mediu închis și umed favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Prosoapele sunt refolosite de prea multe ori
Bacteriile prosperă în țesături dese, umede, așa cum sunt prosoapele. Când le refolosiți, sunt șanse ca bacteriile nedorite să se întoarcă pe corp. "Orice fel de tăietură, orice rană poate fi infectată de prosoapele refolosite", spune Elizabeth Scott, de la Centrul pentru Igienă și Sănătate de la Simmons College. Scott recomandă să schimbați prosoapele zilnic, dacă le folosiți la comun cu alte persoane, sau săptămânal dacă sunt doar pentru uz propriu.
Lufele sunt păstrate prea mult timp
Lufele naturale, realizate din planta cu același nume, ar trebui aruncate după trei sau patru săptămâni, avertizează dermatologii. Numărul bacteriilor care cauzează infecții, ca P. aeruginosa, crește periculos de mult după 24 de ore de când iau contact cu buretele. Lufele sintetice sunt mai rezistente, dar nici acestea nu ar trebui păstrate mai mult de două luni.
Spălatul pe mâini durează prea puțin
Una dintre cele mai importante măsuri în combaterea bolilor infecțioase, spălatul pe mâini, nu durează atât de mult cât ar trebui. Un studiu realizat de Universitatea Michigan arată că 95% dintre persoane se spală pe mâini mai puțin de 15 secunde, ceea ce nu e suficient. Specialiștii spun că doar frecatul mâinilor cu săpun ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde.
Perdele de duș nu au dimensiunile corespunzătoare
Locurile în care perdeaua atinge cada, sau unde ondulează, favorizează apariția mucegaiului. Perdeaua ar trebui tăiată la bază și în lateral, în așa fel încât să se potrivească perfect.
Mersul desculț prin baie nu este sănătos
Studiile arată că nu vasul de toaletă, ci podeaua băii este cel mai puțin sanitar loc din toaletă, aceasta găzduind în jur de 300.000 de bacterii pe centimetru pătrat. Specialiștii recomandă să curățați podeaua cu atenție și să purtați papuci de fiecare dată când intrați în baie.
Aceiași bureți sunt folosiți pentru mai multe sarcini
Nu folosiți același burete pentru a curăța dușul, cada, oglinda și vasul de toaletă, pentru că veți muta bacteriile de pe o suprafață pe alta. Cercetătorii recomandă etichetarea și separarea ustensilelor și, bineînțeles, curățarea atentă a acestora. Spălatul cu detergent de vase a distrus 99.9998% dintre bacteriile de pe bureți, arată un studiu al Departamentului de Agricultură al SUA, iar punerea acestora în cuptorul cu microunde a eliminat 99.99999% dintre bacterii.
Curățatul cu substanțe toxice
În general, oamenii fac curățenie ca să distrugă bacteriile care cauzează infecții și să evite îmbolnăvirea. De multe ori însă, produsele folosite la curățenie sunt ele însele un pericol pentru sănătate. Acestea pot cauza probleme serioase, care variază de la orbire, la numeroase tipuri de cancer. Recomandarea ar fi să utilizați produse naturale. O jumătate de grapefruit și puțină sare pot fi folosite pentru curățarea căzii de baie, iar lămâia elimină petele cauzate de apă pe robineți.
Prea mult șampon strică!
Studiile arată că 93% dintre americani se spală pe cap cu șampon aproape zilnic. Dermatologii spun că scalpul produce uleiuri naturale, care funcționează la fel ca balsamul, iar folosirea șamponului în exces le elimină. "În cazul în care nu lucrați într-un mediu care vă obligă și nu aveți un scalp foarte uleios și un păr foarte gras, spălatul pe cap în fiecare zi este excesiv", spune dermatologul Zoe Draelos.
Poziția pe toaletă este greșită
O serie de studii arată că poziția în ghemuit, "pe vine", cu genunchii la piept și abdomenul sprijinindu-se pe coapse este mai benefică decât cea clasică. Cercetătorii japonezi au demonstrat că persoanele care adoptă această poziție exercită mai puțină presiune pe abdomen.     

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.