Home Life O dietă bogată în grăsimi în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului...

O dietă bogată în grăsimi în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului

DISTRIBUIŢI

Un regim alimentar bogat în grăsimi în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului, iar riscul ca acesta să devină obez pe parcursul vieții este mai mare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.
O echipă de cercetători de la Școala de medicină Yale din Statele Unite ale Americii a arătat că regimul alimentar poate schimba structura creierului șoarecilor, informează bbc.co.uk.
Această descoperire, spun oamenii de știință, explică de ce copiii ai căror părinți sunt obezi sunt mai predispuși în a deveni supraponderali.
Există, de asemenea, dovezi că regimul alimentar din timpul sarcinii poate influența greutatea viitoare a copilului, prin modificările care au loc la nivelul ADN-ului. Cea mai recentă cercetare în domeniu, publicată în jurnalul Cell, arată că structura creierului poate suferi modificări în perioada intrauterină.
Experimentele realizate pe șoareci au arătat că femelele care aveau o dieta alimentară bogată în grăsimi au avut pui al căror hipotalamus – o parte a creierului importantă pentru reglarea metabolismului – a suferit modificări.
Astfel, acești pui de șoareci au fost mai predispuși în a deveni supraponderali și a dezvolta diabet de tipul 2, comparativ cu cei ale căror mame aveau o dietă alimentară echilibrată.
"Noi, cu siguranță, credem că acestea sunt procese biologice fundamentale care afectează, de asemenea, și oamenii și influen­țează modul în care copiii pot deveni obezi. Cel puțin se pare că ar putea avea un impact major și trebuie să cercetăm în continuare acest aspect, atât în studii pe animale, cât și pe oameni", a declarat, pentru BBC, Tamas Horvath, unul dintre autorii acestei descoperiri.
El a mai precizat că o dietă alimentară sănătoasă în timpul sarcinii ar putea întrerupe ciclul părinților obezi care au copii obezi.
Cercetătorii au afirmat că rezultatele studiului sunt eficiente, însă până în acest moment nu au fost realizate cercetări asupra oamenilor care să arate aceleași schimbări la nivelul creierului.
Modul în care șoarecii și oamenii procesează grăsimea este diferit, de aceea s-ar putea ca rezultatele acestui studiu să nu se aplice în cazul femeilor însărcinate.
"O mare parte din ceea ce știm despre proces (procesul de asimilare a grăsimilor, n.r.) vine de la animale. Următorul lucru important este să stabilim dacă aceleași mecanisme se aplică și în cazul oamenilor și dacă putem să le modificăm", a spus Graham Burdge, de la University of Southampton, despre rezultatele studiului. Acesta a sfătuit părinții să "urmeze o dietă sănătoasă și echilibrată și să se asigure că și dieta copilului este echilibrată".

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.