Aflat într-o scădere evidentă de imagine în ajun de alegeri, actualul Executiv liberal a bătut palma cu controversatul Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-și asigura, în perioada campaniei electorale, suportul Grupului Realitatea – Cațavencu. În schimbul acestui ajutor mediatic, Guvernul s-a angajat să modifice legislația privind vânzarea pachetului de 8% din acțiunile Petrom destinate angajaților, astfel încât acesta să poată fi achiziționat indirect de SOV, prin intermediul Asociației Salariaților Petrom, condusă de Liviu Luca. În plus, liberalii s-au mai obligat să-l "curețe" pe SOV de dosarele penale în care e implicat. Deja, sub pretextul respectării principiului constituțional privind "libera asociere", fantomatica Asociație condusă de Luca a înaintat Guvernului un proiect legislativ care să blocheze accesul direct al salariaților companiei petroliere la acțiunile Petrom. Anul trecut, președintele Băsescu a acuzat public grupul de interese condus de Luca & SOV că a presat Guvernul să modifice OG 55/2003 care precizează că "în derularea procesului de privatizare a SNP, vânzarea pachetului de acțiuni pentru care salariații societății au dreptul de cumpărare, potrivit legii, se va efectua în mod direct către aceștia", prin derogare de la prevederile OUG 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale. Mai mult, în perioada cât a fost ministru al justiției, Monica Macovei s-a opus avizării favorabile a proiectului inițiat de Luca, pentru a preîntâmpina apariția unor litigii împotriva statului român și concentrarea pachetului de 8% din acțiunile Petrom în mâinile lui SOV.
După ce i-a dus de nas ani de-a rândul pe angajații din industria petrolieră cu "căpușa" Petromservice, Asociația Salariaților Petrom trage sforile acum pentru ca pachetul de până la 8% din acțiunile Petrom destinat salariaților la același preț cu cel plătit de OMV să nu fie acordat acestora în mod direct. Surse din serviciile de informații susțin că pentru a se asigura de succesul acțiunii, tandemul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca a bătut palma cu Executivul condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu, oferindu-le la schimb liberalilor un consistent suport mediatic în perioada campaniei electorale, prin intermediul Grupului Realitatea – Cațavencu. Mai mult însă, acordul tacit încheiat între Sorin Ovidiu Vîntu și Executiv prevede ca "tatăl" FNI să fie curățat de toate dosarele penale în care este implicat.
Dovadă că înțelegerea a fost parafată stă faptul că proiectul inițiat de tandemul SOV & Luca a fost deja publicat pe site-ul Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în contextul în care Autoritatea inițiase deja, încă din 2007, un alt proiect care respecta OG 55/2003, act normativ care stipulează că "în derularea procesului de privatizare a SNP, vânzarea pachetului de acțiuni pentru care salariații societății au dreptul de cumpărare, potrivit legii, se va efectua în mod direct către aceștia", prin derogare de la prevederile OUG 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale.
Pentru ca manevra prin care SOV & Luca intenționează să preia acțiunile Petrom destinate salariaților să nu bată la ochi, proiectul inițiat de Asociația Salariaților Petrom reclamă că prevederile OG 55/2003 pot fi interpretate ca "o îngrădire a dreptului garantat de Constituția României la libera asociere".
Conform specialiștilor, în cazul în care Executivul va agrea proiectul inițiat de Sov & Luca, acest grup de interese va putea cumpăra prin intermediul fantomaticei Asociații a Salariaților pachetul de 7,99% destinat salariaților la privatizare (circa 4.480.040.486 acțiuni) la un preț de numai 0,0525 euro, similar cu cel la care OMV a cumpărat acțiuni de la statul român. Rezultatul: cu doar 235,2 milioane euro, tandemul SOV & Luca ar intra în posesia unui pachet de acțiuni Petrom care în toamna anului trecut era evaluat la bursă la peste 730 milioane euro.
Băsescu a dezvăluit că tandemul SOV & Luca a exercitat presiuni asupra Guvernului
Vânzarea de către stat a pachetului de 7,99% din acțiunile Petrom a stârnit de mai mulți ani ample controverse. Inițial, conform OUG 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, acțiunile destinate salariaților puteau fi cumpărate doar prin intermediul fantomaticei Asociații a Salariaților Petrom, condusă de Liviu Luca. Ulterior, în august 2003, pentru ca pachetul de acțiuni destinat angajaților să nu intre în posesia unor grupuri de interese, Guvernul a emis OG 55/2003 care preciza că "în derularea procesului de privatizare a SNP, vânzarea pachetului de acțiuni pentru care salariații societății au dreptul de cumpărare, potrivit legii, se va efectua în mod direct către aceștia", prin derogare de la prevederile cadrului juridic reglementat de OUG 88/1997.
Deși modul în care salariații Petrom urmau să primească acțiuni era clar, statul a blocat la un moment dat "privatizarea". Motivul: anumite grupuri de interese au încercat să anuleze OG 55/2003 și să tragă sforile, astfel încât actualul Guvern să emită un alt act normativ, croit pe "calapodul" OUG 88/1997. Realizând că modificarea legislației ar permite concentrarea acțiunilor salariaților în mâinile lui SOV, atât președintele Traian Băsescu, cât și fostul ministru George Copos au făcut public faptul că în Guvern au existat presiuni din partea tandemului Luca & SOV privind aprobarea unei Ordonanțe care să blocheze accesul direct al slariaților Petrom la pachetul de 8% din acțiunile companiei petroliere. Din acest motiv, în perioada cât a fost ministrul justiției, Monica Macovei s-a opus avizării favorabile a proiectului inițiat de Luca, pentru a preîntâmpina apariția unor litigii împotriva statului român și concentrarea pachetului de 8% din acțiunile Petrom în mâinile lui SOV.
Așa se face că, la un moment dat, pe fondul acestor atenționări publice și a scandalurilor generate de "băieții deștepți" din energie, actualul Executiv a elaborat la un moment dat un proiect de act normativ, care respecta OG 55/2003, în sensul că prevedea că "vânzarea acțiunilor va fi realizată în mod direct către persoanele îndreptățite să achiziționeze acțiuni emise de Petrom prin intermediul unui agent de privatizare selectat de AVAS", iar "dreptul persoanelor îndreptățite de a achiziționa acțiuni nu este transmisibil".
Numai că lucrul acesta nu a convenit lui SOV & Luca, tandem care în spatele cortinei a făcut în continuare presiuni pentru ca guvernul condus de Tăriceanu să schimbe legislația și să permită fantomaticei Asociații a Salariaților Petrom să aibă dreptul de a cumpărara "în favoarea" salariaților pachetul de 8% din actiunile companiei petroliere. Surse de la Palatul Victoria au dezvăluit, ieri, pentru "Curentul", că negocierile purtate între liberali și "tatăl" FNI sunt vechi, însă abia acum, forțați de împrejurări, liberalii au acceptat ca în schimbul unui suport mediatic să-i facă jocul acestuia.
CASETA
Statul i-a băgat deja în buzunar lui SOV 150 milioane euro. Și încă mai trebuie să cotizeze
Circa 5.000 de salariați ai Petromservice, concediați înainte de inițierea procedurii de vânzare a afecerilor petroliere către Petrom, au dat în judecată compania condusă din umbră de SOV prin intermediul unor off-shore-uri cipriote și cer instanțelor să oblige angajatorul să le plătească integral diferența dintre suma achitată de Petromservice și cea stipulată în Contractul Colectiv de Muncă în cazul concedierii colective. Deja conștienți că salariații Petrom vor câștiga, austriecii de la OMV Petrom și-au bugetat provizioane de 122 milioane euro tocmai pentru a putea face față valului despăgubirilor. Însă în paralel cu această acțiune, alți circa 15.000 de actuali sau foști salariați din industria petrolieră au primit deja de la diferite instanțe hotărâri definitive și irevocabile pentru a intra în posesia drepturilor salariale suplimentare de Paște pentru anii 2005, 2006 și 2007 și a drepturilor salariale suplimentare de Crăciun pentru aceeași perioadă, în cuantum de câte un salariu de bază mediu realizat la Petromservice pentru fiecare an. În atare situație, provizionul constituit de OMV Petrom este insuficient, astfel că austriecii vor modifica, cel mai probabil la anul, profiturile companiei. Iar acest fapt ar însemna un profit mai mic pentru statul român. Stat care, în calitate de acționar al OMV Petrom (prin intermediul AVAS), i-a băgat deja în buzunar lui SOV o treime din suma de 540 milioane de euro, care a reprezentat nota de plată a achiziției Petromservice de către Petrom.