Din 2006, persoanele cu handicap din Romania nu vor mai beneficia de impulsuri gratuite lunare in reteaua fixa de telefonie si nici de gratuitate pentru abonamentul radio-tv. Vor primi in schimb o suma de bani cu care sa-si plateasca aceste servicii. Aceasta este una dintre principalele modificari propuse de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) prin noul proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Potrivit vicepresedintelui ANPH, Bogdan Lehel, dintre facilitatile de care beneficiaza in momentul de fata persoanele cu dizabilitati din Romania, se va mai pastra doar gratuitatea pentru transportul in comun. Restul urmeaza sa fie inlocuite de o suma de bani lunara, cu care ei sa-si poata achita aceste servicii. El a mai explicat ca masura a fost luata din dorinta de a da posibilitatea acestor oameni sa-si gestioneze singuri veniturile si astfel sa se simta utili.
Asistenti personali profesionisti
Proiectul de lege mai prevede si punerea pe picioare a unui sistem de asistenti personali profesionisti, care vor avea cam aceleasi atributii pe care le au asistentii maternali. Astfel, persoanele care vor fi atestate ca asistenti profesionisti vor asigura la domiciliul lor ingrijirea si protectia persoanei adulte cu handicap grav sau accentuat care nu dispune de spatiu de locuit, care realizeaza venituri de pana la nivelul salariului mediu pe economie sau deloc. Cei care vor dori sa faca acest lucru vor urma niste cursuri de instruire si vor trebui sa semneze un angajament, ca act aditional la contractul individual de munca, prin care isi asuma raspunderea de a realiza integral planul individual de servicii al persoanei pe care o iau in grija. Pe perioada in care acorda protectie persoanelor cu handicap, asistentul personal profesionist va primi un salariu de baza stabilit potrivit dispozitiilor legale privind salarizarea asistentului social cu studii medii. Pentru o activitate care se desfasoara in conditii de incordare psihica si care presupune si responsabilitate sporita, la salariul de baza se va mai calcula un spor de 25%, iar pentru cei care vor avea in ingrijire cel putin doua persoane adulte cu handicap grav sau accentuat, sporul va fi de 15%. In plus, ele vor beneficia si de transport urban gratuit. Sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrana, echipament, cazarmament, materiale igienico-sanitare, precum si sumele aferente acoperirii cheltuielilor de locuit vor fi suportate din bugetul consiliului judetean, respectiv a consiliului local pe a carui raza isi are domiciliul asistentul personal profesionist.
Credit subventionat pentru accesibilizarea locuintei
Daca proiectul de lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va fi aprobat, acestea vor beneficia de anul viitor de credite cu dobanda subventionata din bugetul de stat pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces. De aceasta prevedere se vor putea bucura si familiile sau persoanele care au in ingrijire copii cu handicap grav sau accentuat. De asemenea, persoanele care locuiesc intr-o cladire construita din fonduri de la bugetul de stat pot sa solicite adaptarea accesului in cladirea respectiva. In plus, potrivit noului proiect de lege, pana la finalul anului 2010 ar trebui ca problema accesibilizarii in Romania sa fie rezolvata. Acesta prevede ca pana in 2007 sa avem sisteme de semnalizare sonora si vizuala la trecerile de pietoni, precum si panouri de afisaj in mijloacele de transport in comun si pe drumurile publice, iar pana in 2010, toate mijloacele de transport in comun si toate statiile ar trebui sa fie astfel adaptate, incat sa permita accesul neingradit al persoanelor cu dizabilitati. Reprezentantii ANPH au anuntat ca primele 50 de autobuze accesibilizate vor intra in circulatie chiar de anul viitor.