Sfarsitul de an 2005 se anunta destul de agitat in ceea ce priveste protestele sindicale. Dupa mitinguri de strada care au luat cu asalt Capitala, dupa greva foamei la care au recurs mai multi membri de sindicat satui de promisiunile zadarnice ale guvernantilor si dupa trei greve generale inregistrate intr-un singur an, nici in prag de an nou lucrurile nu par sa se linisteasca. Astfel, maine, sindicalistii de la metrou vor organiza un mars de protest, de la sediul Ministerului Transporturilor pana la sediul guvernului, anuntand declansarea unui nou conflict de munca. De aceasta data ei cer ca grila de salarizare sa prevada un salariu minim de 150 de euro.
Pe de alta parte, functionarii publici afiliati la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici, SED LEX, decid maine daca vor declansa sau nu greva generala, dupa ce au refuzat oferta venita din partea executivului privind o crestere salariala de 4% de la 1 februarie si respectiv 5% din luna octombrie 2006.
Potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ioan Radoi, in perioada sarbatorilor, bucurestenii ar putea circula din nou doar cu transportul in comun de suprafata, intrucat salariatii Metrorex ar putea declansa a doua greva, la trei saptamani dupa ce actiunea anterioara a fost considerata ilegala de instanta.
Sindicalistii cer aplicarea salariului minim de 150 de euro
-Am solicitat sa se aplice prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura, asa cum prevede legea, pentru ca nu mai avem contract colectiv de munca la nivel de unitate. Am facut demersurile necesare sa se aplice salariul minim pe grila de salarizare a metroului, asa cum prevede legea – in momentul in care nu mai ai contract la nivel de unitate, urmatorul care se aplica este cel pe ramura – un salariu minim de 150 de euro, prevazut in CCM la nivelul ramurii transporturi-, a declarat Radoi. Potrivit lui Radoi, solicitarea actuala inseamna cu mult mai putin decat cea anterioara, de majorare a lefurilor cu 23%. Sindicalistii sustineau aceasta revendicare in conditiile in care salariul mediu brut este de 8,6 milioane de lei. Pe de alta parte, Radoi a precizat ca actuala conducere a Metrorex, care i-a dat in judecata la jumatatea lunii noiembrie, este ilegala, in sensul ca membrii administratiei care figureaza la Registrul Comertului nu sunt cei actuali.
Dobre nu stie de greva
Desi maine va avea loc mitingul, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a precizat ieri ca nu detine informatii privind declansarea unui nou conflict de munca la metroul bucurestean. -Nu stiu de unde aveti aceasta informnatie. Pe mine nu m-a anuntat nimeni. Deocamdata, greva de la metrou a fost declarata ilegala-, a declarat ministrul. Si pentru a nu se uita afinitatea politica a liderului de sindicat, precum si viata -linistita- pe care a avut-o pana la venirea Aliantei D.A. la carmna tarii, senatorul PSD, Ioan Radoi, a tinut sa sublinieze in repetate randuri ca niciodata, in cei 15 ani de la revolutie, nu li s-a -intors spatele- sindicalistilor. Liderul USLM sustine ca nu a existat nici o negociere de cand instanta a declarat greva ilegala. Nu a fost fixata data grevei de avertisment si a celei generale, insa se pare ca salariatii Metrorex sunt hotarati sa nu renunte usor la noile revendicari. Sindicalistii de la metrou s-au aflat in greva generala, pe 16 si 17 noiembrie, cand traficul de la suprafata a fost practic dat peste cap.
Institutiile statului ar putea fi blocate
Functionarii publici decid si ei maine daca vor recurge sau nu la greva generala, dupa ce au respins oferta de majorare salariala venita din partea guvernamentala, referitoare la o crestere cu 4% a lefurilor, de la 1 februarie si respectiv cu 5% de la 1 octombrie 2006. Pentru a lua o hotarare in acest sens, maine va avea loc Consiliul Unional al Aliantei, la care vor participa reprezentantii celor 342 de sindicate membre ale federatiilor componente. Potrivit presedintelui Vasile Marica, Biroul Executiv va informa din timp opinia publica cu privire la o eventuala blocare a institutiilor statului in situatia declansarii grevei generale. Solicitarea initiala a functionarilor publici din cadrul administratiei publice locale si centrale, afiliati la Alianta Sed Lex, a vizat o crestere salariala de 50% pentru anul 2006, in conditiile in care salariul mediu din sector se invarte in jurul valorii de 5 milioane de lei vechi.
Greva foamei de la Galati s-ar putea muta la Bucuresti
Si pentru ca nici o forma de protest sa nu lipseasca, la Mittal Steel Galati, 14 salariati se aflau ieri in greva foamei, in conditiile in care administratia nu a invitat sindicatul Solidaritatea la negocierea contractului colectiv de munca aferent anului 2006. In cursul zilei de ieri, sindicalistii au obtinut o promisiune verbala ca astazi vor fi primiti la negocieri. Potrivit liderului de sindicat, Gheorghe Tiber, -daca pana astazi in jurul pranzului nu vor fi invitati si nu li se vor rezolva si revendicarile, un numar de 30 de lideri sunt decisi sa vina la Bucuresti si sa declanseze greva foamei in fata presedintiei Romaniei-.