Duplicitari
După ce Camera Deputaților a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale a foștilor miniștri Adrian Năstase și Miron Mitrea, partidele au lansat, pe rând, ideea de desființare a imunității, pe motivul că "toți cetățenii trebuie să fie egali în fața legii". Chiar dacă modul de eliminare a imunității diferă, scopul partidelor este același: dobândirea de capital electoral prin inducerea ideii că refuză să apere persoanele certate cu legea. Paradoxal, demersul PSD de modificare a Constituției a venit chiar după ce formațiunea a votat împotriva începerii urmăririi penale în cazurile celor doi demnitari social-democrați.
Divergență
Pozițiile PSD și PD-L diferă substanțial în ceea ce privește desființarea imunității demnitarilor. Astfel, liderul democrat-liberalilor, Emil Boc, a declarat că partidul său va depune luni la Camera Deputaților propunerea de modificare a Legii răspunderii ministeriale, care elimină acordul Camerelor pentru începerea urmăririi penale împotriva miniștrilor parlamentari. Potrivit propunerii PD-L, dacă Parchetul solicită începerea urmăririi penale împotriva unui deputat sau senator care are calitatea de ministru, președintele respectivei Camere informează plenul și poate aproba dezbaterea subiectului, fără însă să se mai voteze aprobarea sau respingerea cererii procurorilor. În schimb, PSD a trimis ieri spre aviz Consiliului Legislativ propunerea de modificare a Constituției, ce vizează două domenii: învestirea CSM cu responsabilități exclusive în numirea în funcții de conducere a magistraților, inclusiv a procurorilor-șefi, și egalizarea regimului de imunitate a demnitarilor. Prima măsură ar urma să îl scoată pe Traian Băsescu din ecuația numirii șefilor DNA sau DIICOT.
Opoziție
Demersul PSD are însă opozanți chiar în interiorul formațiunii. Președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, considera că imunitatea ar trebui păstrată, dat fiind că "România este o țară în care imunitatea demnitarilor are nivelul cel mai scăzut". Totodată, președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirmase că "are și imunitatea logica ei", respingând astfel propunerea lui Mircea Geoană. Nici președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, nu a fost de acord cu măsurile propuse de colegii de partid. Potrivit unor surse din PSD, Năstase s-a opus categoric. "O să fim în continuare carne de tun pentru procurorii lui Băsescu", s-a plâns fostul premier. În același timp, vicepreședintele PRM, Lucian Bolcaș, a afirmat că, înaintea modificării Constituției, se impune schimbarea Legii răspunderii ministeriale.