O delegație a Republicii Sudan a vizitat România, prezentând totodată o scrisoare deschisă către președintele Traian Băsescu, în care cere României să fie de partea Sudanului și a președintelui Omar Hassan al-Bashir, acuzat de crime împotriva umanității. Delegația sudaneză, condusă de ministrul învățământului superior și cercetării științifice de la Khartoum, George Boring Niami, s-a întâlnit cu oficiali din Ministerul Afacerilor de Externe al României, transmițând cu această ocazie un mesaj adresat președintelui Băsescu de către omologul său sudanez.
În mesajul respectiv se cere ajutorul României pentru suspendarea cu ajutorul Consiliului de Securitate al ONU a procedurilor deschise de procurorii ICC, argumentul fiind că acuzarea președintelui Bashir dăunează procesului de pace din Sudan și negocierilor dintre autoritățile guvernamentale și facțiunile rebele din Darfur.
Oficialul sudanez a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că România este un membru respectat a Uniunii Europene și poate influența prin poziția sa discuțiile care se vor purta în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situația din Sudan. Potrivit lui Boring Niami, din partea părții române s-a primit "un răspuns rezonabil".
Boring Niami a evidențiat că poziția oficială a țării sale este pentru retragerea acuzațiilor, însă este acceptată și soluția de compromis propusă recent de Uniunea Africană, privind suspendarea temporară a procedurilor inițiate de procurorul general al Tribunalului Penal Internațional.
Reacția Sudanului a venit după ce procurorul-șef al Curții Penale, Luis Moreno-Ocampo, a formulat zece capete de acuzare împotriva președintelui Bashir, suspectat de crime împotriva umanității. Turneul oficialilor sudanezi va continua în Olanda, Norvegia, Croația și Ungaria.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane