Pachetul de initiative legislative privind sistemul de taxe aplicate produselor din tutun cuprinse in ultima varianta a Codului fiscal pe 2006, propus de ministrul Sebastian Vladescu, a fost luat la puricat de Consiliul pentru tutun si produse din tutun. Conform parerilor membrilor consiliului, exprimate printr-un comunicat de presa, -acciza minima, aplicata tigaretelor ieftine, care folosesc de regula drept materie prima tutun romanesc, trebuie stabilita la un nivel care sa nu distorsioneze piata (a crescut deja, de la 1 aprilie, de la 66% la 90% din acciza pentru categoria cea mai populara, o noua crestere nefiind oportuna)-. De asemenea, membrii au decis ca initiativa de introducere a pretului minim la tigarete contravine legislatiei comunitare si ca orice taxa suplimentara favorizeaza piata neagra. Intre aceste taxe se regaseste si taxa pe viciu sau taxa pentru fondul de mediu, adica o contributie de 1,5% din pretul net (fara TVA si acciza), care ar fi -discriminatorie si nejustificata, dat fiind ca aceasta industrie este nepoluanta-.
Aceste contributii, sustin membrii consiliului pe produs, ar trebui, din punct de vedere tehnic, sa se regaseasca in acciza.
Consiliile pe produs au ca rol elaborarea politicilor sectoriale pe filiera de produs, tinand cont de toate interesele legitime ale producatorilor agricoli, depozitarilor, distribuitorilor, comerciantilor, procesatorilor, transportatorilor si ale beneficiarilor. Ministerul Finantelor nu si-a delegat reprezentanti in consiliile pe produs pentru piata tutunului si a produselor din tutun, iar compania Philip Morris International s-a retras din consiliu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane