Consiliul Concurentei a decis, la inceputul acestei saptamani, sanctionarea producatorului de guma de mestecat Wrigley Romania si a 26 agenti economici distribuitori de produse Wrigley, cu amenzi in valoare totala de 201 miliarde de lei vechi, echivalentul a circa 5,5 milioane de euro. Investigatia a fost demarata la sesizarea venita din partea societatii Interbrands SA, un fost distribuitor al companiei, care reclama un posibil abuz de pozitie dominanta.
Compania de distributie Interbrands Marketing & Distribution SRL, cea mai mare firma de profil din Romania, a inaintat anul trecut la Consiliul Concurentei o plangere impotriva producatorului de guma de mestecat, dupa ce acesta a depus o cerere de exceptare de la prevederile legii in cazul contractelor de cumparare si distributie a gumei de mestecat incheiate cu o serie de agenti economici. Analiza efectuata de Autoritatea de Concurenta a vizat perioada 2000-2004, iar decizia de sanctionare cu amenda a fost luata dupa un an de evaluari.
Wrigley recomanda distribuitorilor pretul de vanzare
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, Wrigley si cei 26 de distribuitori fixau pretul de revanzare a produselor, direct prin clauza contractuala referitoare la pret si indirect prin fixarea nivelului discounturilor acordate in piata, in baza unei politici de vanzari riguros stabilita, precum si prin impartirea pietelor de desfacere si alocarea clientilor. -Astfel, pe prima veriga a lantului de distributie se stabilea pretul la care cumparau agentii economici de pe cea de-a doua veriga, majoritatea acestora fiind magazine care se adreseaza direct consumatorului final-, a precizat Berinde. In cazul societatii Rodipet, care se aprovizioneaza direct de la Wrigley si nu prin intermediul unui distribuitor, intelegerea a vizat stabilirea pretului de vanzare cu amanuntul in chioscurile Rodipet.
Concurenta a fost eliminata
Cu alte cuvinte, Wrigley recomanda pretul de vanzare pentru partenerii sai, obtinand-se, practic, in piata un pret fix. -Avand o cota mare de piata, de circa 90%, pretul recomandat devenea unul fix. Astfel, stabilirea pretului de revanzare si alocarea clientilor au eliminat complet concurenta dintre distribuitori-, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Autoritatii de Concurenta. Prin practicarea preturilor convenite, consumatorul final a fost afectat, fiind obligat sa plateasca pentru produsele Wrigley un pret care nu s-a format pe baza jocului liber dintre cerere si oferta pe toate verigile lantului de distributie. De asemenea, plenul Consiliului Concurentei a interzis companiei recomandarea pretului de revanzare a produselor sale, chiar la nivel maximal, distribuitorilor sai sau oricarui partener comercial.
Exclusivitatea din zona caselor de marcat ar trebui sa inceteze
In plus, reprezentantii Consiliului au recomandat Wrigley sa nu mai incheie acorduri de exclusivitate cu magazinele care le comercializeaza produsele. In aceste conditii este de asteptat ca produsele companiei care apar in zona casei de marcat din majoritatea magazinelor sa dispara. Pana in prezent, prin anumite conventii incheiate cu diferite magazine, produsele Wrigley au avut exclusivitate in zonele caselor de marcat. -Chiar daca nu au afectat semnificativ concurenta pe piata gumei de mestecat in perioada analizata in investigatie, pot constitui bariere suplimentare la intrarea in piata-, a precizat Berinde. Consiliului Concurentei a apreciat ca Wrigley nu a incalcat Legea concurentei prin manifestarea abuzului de pozitie dominanta, asa cum a fost sesizat de catre Interbrands, deoarece investigatia a relevat faptul ca existau suficiente alternative viabile pentru a comercializa produsele concurente Wrigley si pentru a le promova.
Intelegerile anticoncurentiale, sanctionate cu peste 1.200 miliarde de ROL
Aceasta nu este singura masura luata de catre Consiliului Concurentei in vederea sanctionarii intelegerilor anticoncurentiale dintre agentii economici. Astfel, in primele 11 luni ale anului, valoarea totala a amenzilor aplicate agentilor economici a fost de circa 1.398 miliarde ROL, fiind de aproape 28 de ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Amenzile aplicate in cazul intelegerilor anticoncurentiale se ridica la 1.242 miliarde de ROL si reprezinta aproximativ 89% din totalul amenzilor. O amenda record de 980 miliarde de ROL a fost aplicata in cazul societatilor Lafarge Romcim, Holcim si Carpatcement Holding.