Proiectul autostrăzii visurilor, adică suspendate, al edilului șef Sorin Oprescu, a fost abandonat în 2006 pentru că nu putea fi pus în practică, iar specialiștii Ministerului Transporturilor susțin că mult mai oportună este construirea unei noi linii de metrou ușor.
Potrivit fostului primar general al Capitalei, Adriean Videanu, ideea autostrăzii suspendate datează din 2006, însă proiectul nu poate fi realizat deoarece structurile de rezistență ale unora dintre locuințele aflate prin preajma construcției ar fi grav afectate. De-asemenea și viceprimarul general Răzvan Murgeanu, care a ocupat această funcție și în mandatul lui Videanu, spune că proiectul ce aparține unor experți ruși propunea o șosea suspendată care să meargă pe deasupra liniilor de tramvai. "Sunt bulevarde unde o astfel de construcție se pretează, dar pentru alte artere apar probleme care nu pot fi rezolvate", explică Murgeanu. Principala problemă identificată de specialiștii în domeniu este cea a distanței dintre șoseaua suspendată și blocurile din apropiere. Din cauză că unele bulevarde sunt înguste, șoseaua suspendată ar trebui să treacă foarte aproape de blocuri. Ar apărea, astfel, problemele mari legate de zgomot, care nu vor putea fi atenuate în totalitate de panouri antifonice. O altă problemă identificată de specialiști este cea a pilonilor de rezistență a șoselei, care prin dimensiunea lor, pot restrânge spațiul pentru arterele de dedesubt.
Soluția ar fi o șosea suspendată peste calea ferată
"O propunere mai bună ar fi aceea a construirii unei șosele suspendate peste calea ferată de pe lângă șoseaua de centură", consideră viceprimarul general.
Surse din Ministerul Transporturilor spun că proiectul privind construirea unei linii de metrou ușor între Gara de Nord și Otopeni, inițiat de instituția condusă de Ludovic Orban, este singurul viabil. "În plus, acest proiect ar fi și mult mai ieftin și mai ușor de pus în practică decât o autostradă suspendată", au precizat sursele citate. Potrivit Ministerului Transporturilor, noua linie de metrou ușor costă 205 milioane de euro, fără TVA, și ar urma să aibă lungimea de 19 kilometri. Soluția metroului ușor și-a demonstrat, de altfel, eficiența pe linia de tramvai 41.