Societatea ieșeană Tehnoton SA, a controversatului afacerist Maricel Popa (foto), a emis peste 400 de cec-uri și Bilete la Ordin fără acoperire, în valoare de 45 miliarde ROL. Datoriile comerciale ale firmei din portofoliul lui Maricel Popa au crescut cu 42%. Societatea a fost temporar în insolvență. Afaceristul Popa și-a finanțat alte afaceri cu peste 50 miliarde de lei, din banii Tehnoton, în dauna plății datoriilor la stat, la bănci și la furnizori. Colac peste pupăză, Popa a vândut o parte din patrimoniul Tehnoton la prețuri subevaluate, către firme la care deține 100% din acțiuni.
La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Iași a hotărât deschiderea procedurii de insolvență a SC Tehnoton SA Iași, una dintre societățile aflate în portofoliul lui Maricel Popa, om de afaceri prezent în ultimele ediții ale "Top 300" și, mai nou, consul onorific al Pakistanului. Creditorii care au solicitat deschiderea insolvenței sunt Brio Fresh SRL, Alfaplast SA și Strungariu&Co Rigams LM SNC. Firma lui Popa trece de mai mulți ani prin situații financiare dificile. Obișnuit cu infuzii de capital de milioane de euro prin contracte pe bani publici păguboase pentru stat, afaceristul "țepar" Maricel Popa a dat de greu după ce binefăcătorul său, Mihai Necolaiciuc, a fost debarcat din fruntea CFR Infrastructură.
Deși Tehnoton era o societate profitabilă, astăzi societatea este în "comă" financiară. Cum a fost posibilă distrugerea acestei societăți? În primul rând, prin devalizarea ei, prin diverse inginerii financiare, în care afaceristul Maricel Popa și-a dat "doctoratul". Credite peste credite, vânzarea de active la prețuri subevaluate către firme pe care Popa le deține în totalitate, "căpușarea" societății, giumbușlucuri și scamatorii prin care Tehnoton a fost prăduită de acționarul principal cu zeci de miliarde. Conform unui raport financiar trimis către CNVM, la sfârșitul semestrului întâi din 2008, Tehnoton avea datorii totale de aproximativ 100 miliarde de lei vechi, adică aproape cât cifra de afaceri din prima jumătate a acestui an. În acest context, Popa mai are pe țeavă încă o scamatorie: angajarea unui credit de aproximativ 20 miliarde de lei vechi, bani a căror destinație este deocamdată necunoscută.
Devalizarea Tehnoton
Pe data de 21 februarie 2008, SC Tehnoton SA, prin administrator Ghica Margareta, vinde către SC Mega Auto SRL, reprezentată prin Manolache Gabriel, un spațiu ultracentral, de aproximativ 300 mp, la prețul de 482.000 RON fără TVA, adică aproximativ 130.000 de euro. În spațiul respectiv, Mega Auto – reprezentantă a Toyota Iași, una din firmele profitabile ale lui Maricel Popa, își desfășura activitatea de mai mulți ani. Pentru a evita pericolul ca în cazul unui faliment să piardă un spațiu comercial atât de valoros, Popa a decis să transfere imobilul de pe Tehnoton, unde avea probleme financiare, către Mega Auto, societate condusă chiar de finul său, Gabriel Manolache. Deși agențiile imobiliare intermediază vânzări de spații similare la prețuri cuprinse între 1.800 și 2.500 de euro pe metru pătrat, la ordinul lui Popa, Tehnoton a vândut spațiul la un preț de cinci ori mai mic. În acest fel, Tehnoton a fost prejudiciată cu cel puțin 410.000 de euro, adică în jur de 15 miliarde de lei vechi.
Refuzuri la plată de peste 45 miliarde ROL
La începutul lunii mai 2008, SC Tehnoton SA Iași figura în evidențele Centralei Incidentelor de Plăți din cadrul BNR cu 339 incidente de plată majore la plata cu cec-uri și cu Bilete la Ordin, la acestea adăugându-se 117 incidente minore. În cazul cec-urilor, suma refuzată la plată, aferentă celor 60 de incidente majore, se ridică la 5,4 miliarde ROL. La incidentele majore cu Bilete la Ordin, suma refuzată la plată se cifra la 33,9 miliarde ROL. La aceste sume, se adaugă peste 6,7 miliarde ROL în cazul incidentelor de plată minore.
Datoriile comerciale au crescut cu 42%
O posibilă cauză a declanșării procedurii insolvenței ar putea fi strategia firmei de a achita datoriile către bugetele de stat și de a-și neglija partenerii de afaceri, fapt recunoscut în rapoartele aferente anului 2007. "Datoriile comerciale în prețuri curente la 31.12.2007 au crescut cu 42% față de 31.12.2006, adică cu 975.344 lei, datorită faptului că unitatea s-a concentrat pe plățile către bugetul de stat", se afirmă în Raportul auditorului financiar pentru exercițiul financiar 2007. Demn de menționat este faptul că și datoriile bancare (creditele) au înregistrat o creștere în 2007. Astfel, soldul la 31 decembrie 2007 era de 5.406.666 RON, cu 33% mai ridicat față de nivelul consemnat cu un an în urmă.
Acționarul majoritar – cel mai mare datornic către Tehnoton
În ceea ce privește creanțele comerciale la 31 decembrie 2007, raportul auditorului precizează că au scăzut cu 9% față de 31 decembrie 2006, iar sumele cele mai mari pe care SC Tehnoton le are de încasat sunt de la firme aparținând tocmai lui Maricel Popa. Cu alte cuvinte, Popa a îndatorat Tehnotonul pentru a-și credita alte afaceri. În acest timp, pentru banii de care a fost privată, SC Tehnoton a fost nevoită să se împrumute de la bănci, fapt care a dus la creșterea datoriilor prin plata unor dobânzi și comisioane. În același timp, neplata la timp a datoriilor către bugetul de stat a atras după sine plata unor penalități. La finele lui 2007, firmele-căpușă ale lui Popa datorau către SC Tehnoton SA nu mai puțin de 80 miliarde de lei vechi și aveau de încasat doar 31 miliarde de lei vechi. Ceea ce înseamnă că Popa, prin diverse contracte și inginerii financiare, și-a creditat firmele din banii Tehnoton, cu aproximativ 50 miliarde de lei vechi. Timp în care SC Tehnoton SA a concediat oameni, nu și-a putut plăti la timp dările la stat și datoriile către furnizori, intrând chiar în insolvență, ba chiar a contractat și credite bancare de peste 1 milion de euro. "Omega Is Comunications" este datoare la Tehnoton cu aproximativ 30 miliarde de lei vechi, "Dawn Rom" (la care acționar majoritar este tot "Omega Is Comunications") are de achitat peste 1 milion de euro, în timp ce alte două firme aparținând lui Maricel Popa, "Mega Ruslant" și "Augustus", datorau Tehnotonului 142.000 RON, respectiv 920.000 RON. Auditorul financiar, societatea "Flor Consulting" Roman, atrage atenția că "tranzacțiile cu societățile din Grupul de firme OMEGA IS COMUNICATIONS Iași au continuat și în anul 2007, iar aceste sume mari de încasat influențează nivelul, dar mai ales imaginea indicatorilor de echilibru patrimonial (lichiditate și solvabilitate)".
Liniște la Iași
Deși am încercat timp de mai multe zile să luăm legătura cu Maricel Popa pentru a afla și prezenta punctul său de vedere în legătură cu situația de la Tehnoton, singura persoană care ne-a răspuns la telefonul său a fost secretara. Aceasta ne-a anunțat că "dl. Popa și-a divertat telefonul la birou", oferindu-se să îl informeze că-l căutăm pentru a obține un punct de vedere. Niciun semn însă de la Maricel Popa, nici măcar după ce i-am trimis un e-mail cu întrebările noastre, adresa fiindu-ne oferită chiar de secretara sa.