Home Cultură Un sfârșit de an ca un bun început

Un sfârșit de an ca un bun început

DISTRIBUIŢI

Sensibilă la schimbare pe care o adoptă cu discernământ responsabil, Academia Română o face rămânând fidelă tradiției ce se deschide generos spre înnoitoare rodnicie. Semnificativ a fost, sub acest aspect, sfârșitul anului 2013, ca un început de bun augur pentru cel în care am intrat, fiind marcat de două evenimente semnificative. Mai întâi, sesiunea omagială dedicată împlinirii vârstei de 80 de ani a academicianului Cristian Hera, vicepre­ședinte al Academiei Române, o personalitate de referință pentru agrochimia românească și mondială. Apoi, tradiționala ceremonie de decernare a premiilor Academiei Române pe anul 2011 în cadrul căreia au fost distinse cele mai valoroase lucrări, reprezentative pentru cercetarea științifică și creația culturală din țara noastră.

Acad. Cristian Hera – Liderul științei agricole românești

Sesiunea omagială consacrată acad. Cristian Hera a început cu solemnitatea înmânării unor distincții: Ordinul Steaua României în grad de cavaler, decernat prin decret prezidențial semnat de Traian Băsescu; diploma omagială „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ decernată în numele P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; o plachetă omagială înmânată de prof. Sorin Câmpineanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor; diploma „Meritul agricol Gheorghe Ionescu ?ê?£ișești“ înmânată de prof. Gheorghe Sin, membru corespondent al Academiei Române, președintele Academiei de ?ê?£tiințe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu ?ê?£ișești“
În deschidere, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a subliniat că vârsta de 80 de ani a acad. Cristian Hera „încununează o viață cu totul deosebită, bogată în evenimente și realizări“, care l-au făcut recunoscut de comunitatea științifică internă și internațională prin activitatea de „cercetător și om de știință, expert internațional, manager, autor de cărți și lucrări științifice“. „Palmaresul distincțiilor și titlurilor onorifice primite de-a lungul anilor este impresionant“. În calitate de vicepreședinte al Academiei Române s-a distins ca „un admirabil colaborator, posesor al unei experiențe manageriale excepționale, caracterizat prin seriozitate, echilibru, inițiativă, discreție“. Sunt trăsături caracteristice bogat ilustrate în articolele publicate în volumul „Cristian Hera 80, apărut la Editura Academiei Române cu titlul „O viață dedicată oamenilor“. Lester R Brown, președintele Institutului de Politică Planetară, membru de onoare al Academiei Române, cunoscut pentru lucrările sale „Lumea pe marginea prăpastiei“, „Planeta plină, farfuriile goale“ ș.a., schițează trăsăturile de personalitate ale acad. Cristian Hera care i-au adus recunoașterea comunității științifice mondiale – un uimitor record editorial, interesul de care se bucură opera sa care „a traversat hotarele, generând amploare și interes, cunoscut și apreciat unanim ca manager“. „Ca persoană, ca cetățean al lumii, dr. Cristian Hera este remarcabil. Nu pot să citez un om de știință agricolă contemporană a cărui operă să fie atât de recunoscută. Este un privilegiu pentru mine să-l consider pe dl. Cristian Hera drept prieten al meu“. Au mai fost transmise mesaje de Ion Iliescu, fost președinte al României și acad. Valeriu Cotea, președinte onorific al Secției de ?ê?£tiințe Agricole și Silvice. În continuare, au vorbit despre activitatea distinsului sărbătorit acad. Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române, acad. Nicolae Săulescu, șef Secție INCPA Fundulea; cosmonautul Dorin Dumitru Prunaru, membru de onoare al Academiei Române și acad. Marius Sabin Peculea.
Acad. Păun Ion Otiman a prezentat pe larg viața și activitatea acad. Cristian Hera sub genericul „liderul necontestat al științei agricole românești și unul dintre liderii de primă mărime ai cercetării științifice agronomice mondiale ai perioadei contemporane“. Acest destin de excepție își are obârșia în satul Brazi-Batești din județul Prahova unde tatăl său a fost învățător în cea mai bună tradiție a școlii românești, fapt ce a determinat sătenii să numească școala „Dumitru Hera“. ?ê?£i-a continuat pregătirea la liceele „Sf. Ap, Petru și Pavel“ din Ploiești și „Sf. Gheorghe“ din București apoi s-a pregătit ca specialist în știința solului la Facultățile de Agronomie din București și Moscova. Format într-un mediu intelectual și moral tradițional, acad. Cristian Hera și-a ales de timpuriu ca model de personalitate pe savantul Gheorghe Ionescu-?ê?£ișești, cu care a colaborat și pentru care păstrează o amintire plină de vie recunoștință concretizată și în dezvoltarea operei sale științifice la nivelul exigențelor contemporane.
Au urmat anii de perfecționare în specialitate la mari universități și centre de cercetare din lume – Leipzig și Hale din Germania, INRA Versailles din Franța, Uppsala, Urbana din SUA, Ottawa din Canada, Bamberra și Adelaide din Australia, Ruoakura din Noua Zeelandă, Sapporo, Kyoto, Hokkaido din Japonia, Beijing, Shangang din China ș.a. Peste tot pe unde a fost, acad. Cristian Hera s-a afirmat și a fost recunoscut prin aceiași excelență științifică și probitate morală. În 1970 își începe activitatea de cercetător, făcându-se remarcat de timpuriu și pentru aptitudinile sale manageriale în domeniul cercetării științifice, drept care a fost numit, mai întâi, director științific (1970-1981) și apoi director general (1982-1991) la Institutul de Cercetări pentru Cereale și Plante Tehnice Fundulea, la a cărui prestigiu a contribuit decisiv. În timpul directoratului său au fost derulate cu succes o serie de programe de cercetare dintre care amintim doar: programul porumbului, al grâului, programul florii soarelui și soii, programele de genetică și ameliorare a plantelor, de nutriție minerală și fertilizate, programele de protecție a plantelor ș.a. Valoarea științifică a acestor realizări a fost confirmată, încă odată, proiectele de colaborare științifică împreună cu instituții similare din Europa, America, Asia, coordonate de acad. Cristian Hera. A devenit, sublinia acad. Păun Ion Otiman un „adevărat globe-troteur, străbătând lumea de la Est la Vest, de la Nord la Sud…tot fertilizând cu întinsele sale cunoștințe cursurile regionale și interregionale pentru perfecționarea cercetătorilor și universi­tarilor organizate de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA)“. Calitățile sale profesionale și morale au fost atestate odată mai mult și de alegerea în conducerea a numeroase instituții de specialitate din țară și de peste hotare, în comitetele de organizare a multor manifestări științifice și alegerea în academii și universități din România și din întreaga lume. În anul 1995 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, în 2004 membru titular și, în 2000, vicepreședinte ale acestui prestigios for al științei și culturii românești. În același spirit, acad. Nicolae Săulescu, a adăugat că, „în ultima vreme, în contrast cu unele păreri larg răspândite, care opun cerințele pentru durabilitatea agriculturii celor privind performanța acesteia, acad. Cristian Hera a promovat conceptul de agricultură durabilă și performantă, o viziune științifică de mare importanță pentru viitorul agriculturii“.
Ca de fiecare dată în asemenea împrejurări, în încheierea manifestării a vorbit acad. Cristian Hera, care a dezvoltat o idee care i-a călăuzit viața: „Eu recunosc în orice împrejurare că succesele mele se datorează șansei“, exemplificând-o cu fapte petrecute de-a lungul celor opt decenii de viață ca într-un adevărat model al performanței și integrității intelectuale. Remarcabilă această modestie prin care transpare un înțeles pilduitor: da, succesul poate fi consecința unei suite de șanse, cu o condiție sine qua non: să știi cum și când să depistezi și să o valorifici până acolo unde și neșansa însăși s-o poți transforma în șansă. Altfel, chiar altfel și cea mai favorabilă șansă duce la ratare. Lamentabilă. Cum să faci ca șansa să devină afirmare a personalității? Stăruind în a te dedica oamenilor, a fi un om bun, venind în întâmpinarea semenilor cu seninătate, știință, siguranță și bunăvoință, după versurile pe care nu odată le citează: „Soarele răsare roșu/ ?ê?£i tot roșu el apune/ Omul bun în zile rele/ e tot bun ca-n zile bune“. De loc întâmplător, i-au fost asociate frecvent cuvintele: admirație și recunoștință.

Premiile Academiei Române pe anul 2011

După tradiție, anul academic s-a încheiat cu tradiționala ceremonie a decernării premiilor Academiei Române pentru anul 2011. În deschidere, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a înmânat dlui. acad. Valentin-Ionel Vlad, vicepreședinte al Academiei Române, Ordinul Național „Steaua României“ în grad de cavaler, acordat prin decret prezidențial, semnat de Traian Băsescu, președintele României, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani. În continuare, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a acordat distincții academice, după cum urmează:

Diploma „Meritul academic“:

Prof. Nicolae Ghilezan, membru corespondent al Academiei Române; prof. Leontin ?ê?£tefan Péterfi, membru corespondent al Academiei Române; prof. Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române; dr. Radu Ciuceanu, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului; dr. Roxana Dimulescu, director general al Spitalului Universitar de Urgență „Elias“; prof. Dumitru Acu, președintele Asociației ASTRA; Ion Niculiță din Republica Moldova; acad. Octavian Popescu.

Diploma „Distincția Culturală“

Pictorul Teodor Botiș; Prof. Teodor Ardelean, Universitatea din Baia Mare; Tipografia Conpys SRL

Diploma „Honoris Causa“

Radu Beligan, Acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a prezentat lucrarea „Tezaurul Academiei Române IV, manuscrise, documente, corespondență, arhive, carte rară“, coordonată de acad. Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române și realizată de un colectiv coordonat de Gabriela Dumitrescu, șefa Cabinetului de Manuscrise – Carte rară.

În continuare, fiecare președinte de secție a înmânat premiile acordate în cadrul secției respective. Lista premiilor este publicată pe site-ul Academiei Române la adresa: www.academiaromana.ro

Colaborare cu Academia Română

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.