Home Economic-Financiar Guvernul dă cu o mână și ia cu două

Guvernul dă cu o mână și ia cu două

DISTRIBUIŢI

De ceva vreme, Guvernul nu face altceva decât să se laude cu pomenile electorale: majorări de pensii în avans, creșterea salariului mediu, a salariilor profesorilor sau eliminarea plafoanelor pentru medicamente compensate. Autoritățile nu spun însă că aceste majorări vor fi anulate de scumpiri.
Ținut în frâu de apropierea alegerilor, prețul gazelor va "exploda" în plină iarnă, distribuitorii de gaze anunțând deja că scumpirea este inevitabilă.
Potrivit specialiștilor, precedenta creștere a prețului la gaze, cu 12,5%, va duce la creșterea cu peste 10% a facturilor la întreținere.

Problema este că pensionarii, care erau până acum beneficiari ai subvențiilor la încălzire și care, odată cu creșterea pensiilor, vor avea   un venit mai mare decât plafonul maxim, vor plăti pentru căldură mai mult decât vor încasa în urma majorării date cu generozitate de Executiv, chiar înainte de alegeri. 
Din această lună, valoarea punctului de pensie crește de la 581 de lei la 697 de lei. Dacă în iulie pensia medie în sistemul public era de 657 de lei, din octombrie pensionarii cu acest venit vor primi 788 de lei.
Un român care are o pensie de 350 de lei va primi după majorare 419 lei, iar cel cu o pensie de 450 de lei va primi cu 89 de lei mai mult.
De asemenea, salariul minim pe economie crește cu 8% și ajunge la 540 de lei. Iar Guvernul promite încă o majorare, de 60 de lei, chiar din prima zi a anului viitor.

Scumpirea gazelor, inevitabilă

Distribuitorii de gaze au anunțat deja că scumpirea este inevitabilă și au avertizat că populația va avea de suferit ca urmare a deciziei Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a nu majora prețul gazelor la 1 octombrie. Decizia va avea un impact mai puternic asupra consumatorilor, pentru că vor trebui acoperite pierderile înregistrate de furnizori până la acel moment.
Potrivit specialiștilor, scumpirea din iulie a gazelor naturale va duce la o creștere a facturilor la întreținere cu cel puțin 10%.
Reprezentanții asociațiilor de proprietari estimează că, în medie, pentru o garsonieră se va plăti mai mult cu 15 lei iar pentru un apartament cu două camere, cu 20 de lei. Încălzirea unei locuințe cu trei camere ne va costa 30 de lei în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce întreținerea unui apartament cu patru camere va fi mai scumpă cu 40 de lei. Potrivit reprezentanților asociațiilor de proprietari, media facturilor plătite la întreținere iarna trecută s-a situat între 150 de lei pentru o garsonieră și 400 de lei pentru un apartament cu patru camere.
Cei mai afectați vor fi bătrânii, care după majorarea pensiilor nu vor mai putea primi subvenții pentru încălzire.
Deși ministrul economiei și finanțelor, Varujan Vosganian, a anunțat că plafonul va fi mărit și aceștia vor beneficia în continuare de ajutoare, pensionarii nu s-au ales până acum decât cu promisiunile.
Anul va începe, de asemenea, cu scumpiri. Taxa de poluare și accizele vor fi mai mari, acestea urmând să fie calculate, potrivit Codului Fiscal, la cursul afișat de Banca Centrală Europeană, valabil pe data de 1 octombrie – adică 3,74 lei/euro. Astfel, facturile la energie electrică vor fi mai mari, în timp ce șoferii vor plăti mai mult pe combustibili. Bani în plus vor fi dați și la înmatricularea unei mașini, întrucât taxa de poluare va fi calculată tot la acest curs.
Tot din această lună cresc însă și amenzile pentru încălcarea Codului rutier. Valoarea punctului de amendă cu care pot fi sancționați conducătorii auto va crește de la 50 la 54 de lei.
Nu scapă nici fumătorii, din ianuarie țigările urmând să se scumpească cu circa 5%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.