De la înalta tribună a Parlamentului, Bogdan Olteanu, nepotul nomenclaturistei Gisela Vass, ne-a ținut ieri o veritabilă lecție de bolșevism, de care bunica sa cu siguranță ar fi fost mândră. "O să închid sesiunea parlamentară atunci când voi simți că presiunile asupra securității naționale și bugetului național sunt prea mari", i-a amenințat ieri Olteanu pe deputați, ca și cum Camera Deputaților ar fi baia sa de acasă, pe care poate să o închidă oricând dorește. Dacă citea și Constituția înainte, cu siguranță Olteanu ne-ar fi scutit de lecția sa de autoritarism ieftin, întrucât, conform prerogativelor conferite prin legea fundamentală, președintele Camerei are doar dreptul să convoace Camera Deputaților nu să o și închidă.
Președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu (PNL), și-a amenințat ieri colegii deputați că va închide sesiunea dacă va simți "presiuni" asupra securității bugetului național. Afirmație fără acoperire legală, din moment ce prerogativele constituționale ale lui Olteanu îi permit acestuia doar să convoace Camera Deputaților. Deși vorbește de liberalism, democrație etc., Olteanu a dovedit, prin atitudinea lui, că nu a reușit să scape de tarele bolșevice, moștenite de la bunica sa, nomenclaturista Gisela Vass. Pe principiul "Democrația e doar pentru noi", Olteanu este dispus să accepte majorări de salarii și pensii doar pentru parlamentari, pe care le-a votat cu voioșie în Parlament. Pentru alții, se grevează viitorul țării.
Am cu ce, mă!
Liderul Camerei, care, culmea, este și licențiat în drept la Universitatea din București, a spus că a "făcut în aceste zile un apel foarte serios la liderii parlamentari și liderii politici, pentru a pune un moratoriu în ce privește măsurile populiste cu efecte financiare semnificative, care să greveze viitorul Guvern. Sper ca înțelepciunea politică să prevaleze. Am văzut în aceste zile o liniștire a apelor și o renunțare la câteva inițiative populiste de tipul celei privitoare la majorarea salariilor profesorilor cu 50%". Olteanu a mai precizat ieri că "în caz contrar, și dacă voi simți că există presiuni majore care să afecteze securitatea națională a României, am la îndemână prevederile articolului 66 din Constituție pentru a închide sesiunea". Președintele Camerei a adăugat că, potrivit Constituției, el este "cel care convoacă sesiunea ordinară" și "cel care o închide". "Conform Constituției, o pot închide (sesiunea ordinară a Camerei Deputaților, n.r.) și trebuie să o închid înainte de sfârșitul lunii decembrie. Nu se spune când. O să o închid atunci când voi simți că presiunile asupra securității naționale și bugetului național sunt prea mari", a mai amenințat Olteanu.
Invenție
Nimic mai fals: articolul 66 din Constituția României, invocat de Olteanu, intitulat "Sesiuni", prevede: (1) Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie. (2) Camera Deputaților și Senatul se întrunesc și în sesiuni extraordinare, la cererea Președintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor. (3) Convocarea Camerelor se face de președinții acestora.
Așa cum reiese din cele trei alineate, Bogdan Olteanu nu are dreptul să închidă când vrea Camera Deputaților. Cel mult poate să închidă camera sa de baie de acasă, unde într-adevăr este stăpân.