Home Actualitate Iliescu rânjește satisfăcut: procurorii l-au scăpat de crimele Mineriadei din ’90

Iliescu rânjește satisfăcut: procurorii l-au scăpat de crimele Mineriadei din ’90

DISTRIBUIŢI

Din biroul său de pe strada Atena, bătrâna șandrama stalinistă, l-am numit aici pe Ion Iliescu, rânjește satisfăcut în barbă: procurorii l-au spălat de sângele morților în Mineriada din iunie '90. Cu tupeul caracteristic, Iliescu a declarat că decizia procurorilor este una "normală, firească". Mai mult, bătrânul bolșevic nu s-a sfiit să treacă la atacuri, afirmând că principalii vinovați ai Mineriadei sunt aceia care au atacat instituțiile statului.   "Minerii au venit la incitarea acestor forțe nenorocite, care au vrut să tulbure liniștea țării", s-a dezlănțuit Iliescu. Decizia procurorilor a stârnit numeroase reacții negative din partea oraganizațiilor civice care au cerut permanent, din '90 încoace, inculparea lui Iliescu pentru morții Mineriadei din 13-15 iunie. Zecile de cruci fără nume din cimitirul din Străulești sunt și astăzi mărturie a ororilor comandate de Iliescu împotriva celor care îndrăzneau să-i conteste autoritatea în 1990.
Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, au decis pe 10 octombrie, neînceperea urmăririi penale (NUP) față de Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Decizia procurorilor intervine după ce, în decembrie 2007, procurorul general Laura Codruța Kovesi a infirmat soluția de începere a urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, dispusă anterior de procurorul militar Dan Voinea. Anchetatorii au decis că Ion Iliescu nu se face vinovat de săvârșirea, în forma participației improprii, a infracțiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav și a tentativelor la cele două infracțiuni, în cauza privind decesul a patru persoane și rănirea altor trei prin împușcare în ziua de 13 și în noaptea de 13/14 iunie 1990. Practic, procurorii susțin că decesul celor patru persoane și rănirea celor trei s-a datorat unor inițiative ale militarilor care au deschis focul cu muniție de război asupra manifestanților. Cu toate acestea, Iliescu nu a scăpat de dosarul Mineriadei, deoarece după ce cauza a fost trecută de la procurorii militari la cei civili, ea a fost împărțită. Iar cealată parte, care se află la DIICOT, vizează acuzațiile de crime împotriva umanității, subminarea puterii de stat și a economiei naționale.

ONG-urile acuză procurorii că sunt aserviți

Asociația Victimelor Mineriadelor din România (AVMR) califică drept inacceptabilă soluția de închidere a dosarului mineriadelor, calificând-o drept "o nouă mârșăvie a procurorilor corupți și aserviți politic". Potrivit unui comunicat, Asociația consideră că exonerarea de vină "a criminalului Ion Iliescu" în contextul electoral actual nu este o întâmplare, "procurorii aserviți torționarului Ion Iliescu iau măsuri de a se pune la adăpost, în eventualitatea unei viitoare guvernării PSD". De asemenea, și președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, consideră că soluția de NUP dată lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990 este "jenantă" și "lipsită de profesionalism". Acesta a precizat că se îndoiește de profesionalismul procurorilor care au dat soluția în cazul lui Ion Iliescu, amintind că sunt aceeași care o caută pe Elodia de un an de zile.

Iliescu: "E anormal să crezi că președintele are vreo vină"

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a caracterizat decizia de închidere a dosarului Mineriadei drept normală, adăugând că e anormal să-i treacă prin cap cuiva că președintele, la acea vreme el însuși, are vreo vină, susținând că eventuala continuare a procesului ar fi compromis justiția. El a refuzat să comenteze pe fond decizia procurorilor, spunând că "juriștii trebuie să judece".

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.