Home Economic-Financiar Isărescu ne liniștește : Băncile românești sunt „extrem” de solide

Isărescu ne liniștește : Băncile românești sunt „extrem” de solide

DISTRIBUIŢI

Băncile românești sunt foarte bine capitalizate, sunt extrem de solide, iar banca-mamă nu poate retrage liniile de finanțare, chiar în cazul în care ar avea probleme, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
"Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nicio formă (…) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăznește celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul și spune ÇBauÈ, iar banii au plecat din România. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii", a spus Isărescu.
Potrivit guvernatorului BNR, există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvonește că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depășește 14-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituții de credit extrem de solide.
Isărescu a explicat că solvabilitatea din sistemul bancar este una foarte bună deoarece băncile au fost foarte bine capitalizate, iar lichiditatea bună din sistem se datorează ratelor înalte la rezervele minime obligatorii și poziției de debitor pe care o are BNR.
În ceea ce privește rezerva valutară, șeful băncii centrale a precizat că aceasta va fi folosită dacă piața se va confrunta cu o criză. "Rezerva nu este ca să ne uităm la ea. Este exact pentru momentele de criză", a afirmat guvernatorul BNR. El a arătat că nu există riscul ca rezerva să fie pierdută deoarece BNR nu a făcut plasamente la instituțiile care au probleme sau care au dispărut.
Isărescu a declarat că banca centrală trebuie să intervină atunci când nu este convinsă asupra realității cotațiilor din piață.
"Este foarte importantă realitatea cotațiilor din piață, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecți, ci de reali, adică cei care au lei și valută. A te juca pe ecran cu cotații este un mare păcat într-o piață care se vrea funcțională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotații, dacă cel care cumpără valută are lei, își permite să cumpere lei la 18%, ca să vândă, contra valută", a spus Isărescu.

Avertismente

Guvernatorul a avertizat că banca centrală ar putea adopta măsuri drastice, care vor merge până la retragerea autorizației de funcționare, dacă se dovedește că au existat bancheri care au răspândit zvonuri privind situațiile altor instituții de credit. "S-a sărit puțin calul, n-aș vrea să vorbesc cu păcat, și în această încordare a concurenței este un bun prilej să te gândești la achiziții. Dacă se va dovedi că unele zvonuri pleacă din sistem, voi propune măsuri drastice, chiar să retragem licența", a spus Isărescu. El a arătat că a avut o întâlnire cu Asociația Română a Băncilor și că BNR va sprijini măsurile pe care instituțiile de credit le vor lua împotriva "răspândacilor".
"Nu cred că va trebui să mai așteptăm ca acei oameni, dacă se va dovedi că sunt din bănci, să mai lucreze vreodată în sistem", a spus Isărescu.
El a dat exemplul zvonurilor legate de Banca Transilvania, unde "atacul informatic seamănă ca două picături de apă" cu zvonurile apărute în anul 2000 despre Banca Comercială Română.
"Media s-a dovedit astăzi mult mai matură și a avut o atitudine mult mai responsabilă. Îi mulțumesc pe această cale din partea BNR", a afirmat Isărescu.
În ceea ce privește plafonul de garantare, guvernatorul a declarat că 99,2% din depozitele din România sunt sub 20.000 de euro, menționând că nu era necesară creșterea plafonului de garantare a depozitelor, dar că este de datoria autorităților să se alinieze la reglementările europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.