Celor aproximativ 15.000 de profesori, ieșiți în stradă, nici nu le trecea prin cap, ieri, la începerea protestelor, ce surpriză îi așteaptă. Aceștia stăteau cu sufletul la gură în așteptarea verdictului Curții Constituționale vizavi de contestația depusă de Guvern la legea privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, aprobată, în 30 septembrie, în unanimitate, în Camera Deputaților. La mitingul din Piața Constituției, sindicaliștii au cerut demisia Guvernului și au dat calificative în "catalog" mai multor politicieni: "Călin Popescu Tăriceanu – bolnav de Alzheimer – transferat la școală specială", "Adomniței Cristian – exmatriculat, nota 4" și "Varujan Vosganian – nota 4, repetent".
Mai mulți profesori, îmbrăcați în costume tradiționale maramureșene, au bătut tobele, avându-l alături de ei și pe "Moș Crăciun, cu sacul gol". Liderii sindicali au respins declarațiile unor politicieni, potrivit cărora mitingul de ieri ar fi reprezentat o formă de presiune asupra Curții Constituționale. Astfel, Marius Nistor, reprezentant al Federației "Spiru Haret", a afirmat că "acțiunea este împotriva celor care au contestat o lege votată de proprii lor membri de partid, iar mitingul a fost stabilit înainte de a se ști că astăzi (n.r. ieri) se va pronunța Curtea Constituțională vizavi de contestația depusă de Guvern". Din Piața Constituției, profesorii au pornit în marș pe traseul Bulevardul Unirii – Piața Unirii – Bulevardul I.C. Brătianu – Bulevardul N. Bălcescu – Bulevardul Gh. Magheru – Bulevardul Lascăr Catargiu – Piața Victoriei.
Victoria asupra Executivului
Surpriză! Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că legea privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice este constituțională. Spre deosebire de liderii sindicali care au calificat această decizie drept "firească", premierul Călin Popescu Tăriceanu, aflat la Bruxelles, s-a arătat "îngrijorat". Acesta a declarat că, în cazul în care președintele Băsescu va promulga legea, Guvernul va încerca să găsească soluții, adică bani: "Să nu înțelegeți că nu sunt de acord cu măririle salariale, însă acestea trebuie făcute gradual tocmai pentru a avea stabilitate economică, mai ales acum, când vorbim și de criză economică la nivel global". Tăriceanu a refuzat să dea detalii privind soluțiile pe care le vede pentru rezolvarea acestei probleme. În același timp, Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului, a precizat că nu există surse astfel încât efortul financiar presupus de aceste măriri salariale să fie acoperit: "Rămâne de văzut ce vom face în continuare". În replică, președintele Federației Educației Naționale, Cătălin Croitoru, a precizat că "nu vom lua de la gura copiilor pentru măririle salariale. Există bani, având în vedere că anul viitor Ministerul Educației va avea 6% din PIB".