Home Actualitate Scandalul Ambasadei Ungare în atenția MAE și a ofițerilor de informații

Scandalul Ambasadei Ungare în atenția MAE și a ofițerilor de informații

DISTRIBUIŢI

MAE al României s-a autosesizat cu promptitudine față de încălcarea gravă a codului diplomatic la care s-a dedat un diplomat al Ambasadei Ungare la București, care a amenințat și insultat o ziaristă, Iulia Nueleanu, redactor-șef al cotidianului "Curentul". La numai o zi de la producerea incidentului, MAE l-a convocat pe ambasadorul Republicii Ungare la București, Oszk‡r FŸzes la sediul Ministerului unde "I s-a adus la cunoștință preocuparea MAE față de problema sesizată, subliniindu-se, importanța deosebită a înscrierii conduitei oricărui diplomat în rigorile corespunzătoare statutului diplomatic". Pe românește, termenii diplomatici ai comunicatului MAE s-ar traduce: "bozgorii și-au luat un perdaf". Noi încă așteptăm scuzele oficiale ale Ambasadei.
A trecut aproape o săptămână de la incalificabilul gest de amenințare al unui diplomat maghiar la adresa redactorului șef al cotidianului "Curentul". Injuriile proferate de acesta la adresa unei ziariste și încălcarea gravă a codului diplomatic au determinat MAE al României să se autosesizeze cu promtitudine.
Purtătorul de cuvânt Cosmin Boiangiu, ne-a adresat următorul răspuns oficial: "în legătură cu situația gravă pe care ne-ați semnalat-o, vă informăm că ambasadorul Republicii Ungare la București, Oszk‡r FŸzes, a fost invitat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la 30 octombrie 2008. I s-a adus la cunoștință preocuparea MAE față de problema sesizată de dumneavoastră, subliniindu-se, în context, importanța deosebită a înscrierii conduitei oricărui diplomat în rigorile corespunzătoare statutului diplomatic. Ambasadorul Oszk‡r FŸzes a dat asigurări că, în urma verificărilor ce vor fi întreprinse, vor fi luate măsurile care se impun". Și organizația jurnaliștilor independenți, Civic Media, care a sesizat la rândul său MAE pe tema agresării redactorului șef al publicației "Curentul" a primit un răspuns similar.
Din data de 30 octombrie, de când ambasadorul Oszk‡r FŸzes a promis oficialilor MAE că "va lua măsurile care se impun", redacția noastră nu a primit nici un telefon sau vreo scrisoare de scuze din direcția vreunui oficial maghiar. De vreme ce Ambasada Ungară nu se dezice de agresiunea și insultele lui Barabaș Janos înseamnă că și le asumă. În consecință, vom lua și noi "măsurile care se impun cu privire" la membrii Ambasadei, oriunde îi vom întâlni.

Cazul "Curentul" – Ambasada Ungară, dezbătut de ofițerii de informații

Ofițerii de informații în rezervă sau retragere, prezenți la lansarea recentă a cărții generalului SIE (r) Gheorghe Dragomir "Recviem pentru Spioni", au condamnat agresiunea la adresa redactorului șef al ziarului nostru, Iulia Nueleanu, comisă chiar de atașatul de presă al Ambasadei Ungariei la București, Janos Tibor Barabas. "Este o neobrăzare care trebuie sancționată de responsabilii politici. Nu numai de Ministerul de Externe ci și de către autoritățile care apără libertatea presei. Inclusiv Parlamentul – Comisia pentru Politica Externă și cea responsabilă de mass-media – ar trebui să ceară scuzele oficiale ale Ungariei la adresa jurnaliștilor din România și trimiterea funcționarului ungar la origini, la Budapesta", s-a declarat public.
Discuția care s-a încins în sala plină de ofițeri de informații din SIE și nu numai a atins actualitatea stringentă, detaliindu-se cu date concrete despre agresiunea maghiară în România desfășurată prin intermediul cadrelor agenturii de spionaj ungare prezentă la toate nivelele autorităților, locale, centrale, religioase și, mai ales, guvernamentale, după cum au arătat și alți jurnaliști prezenți la manifestare. S-au evocat evenimente recente ca interzicerea ridicării statuii Mitropolitului Andrei Șaguna la Gyula/Jula, de către Garda Maghiară, în timp ce criminalul de război anti-semit și anti-român Wass Albert este omagiat în România de extremiștii maghiari atât cu banii contribuabilului român cât și cu fonduri ale Ambasadei Ungare.
Au fost evocate evenimente recente cum ar fi vizita prelungită a președintelui ungar în țara noastră (unde s-a invitat singur) și incitările nelegale la "autonomie teritorială", arborarea de steaguri ale Ungariei și ale așa-zisului "Ținut Secuiesc" pe instituții de stat, încălcarea Constituției României chiar și de către cei care ar trebui să o respecte și apere și, nu în ultimul rând, afrontul la adresa presei române adus de un diplomat al Ambasadei Ungariei în România.

Bucureștiul – centrală a spionajului maghiar

Generalul Dragomir a declarat că Bucureștiul a devenit centrul rezidenței spionajului maghiar din România, centrală mutată din Ardeal pentru a-și prelungi ramificațiile către zona Mării Neagre și Republica Moldova. Generalul a ținut să sublinieze că agentura lui Horthy a fost preluată de KGB integral în perioada Republicii Populare Ungare regăsindu-și continuitatatea în serviciile de informații de azi ale Ungariei.
În timp ce CNSAS se ocupa cu deconspirarea rețelelor românești, membrii ai rețelelor străine – mai ales cei ai fostului KBG sunt "acoperiți" de către angajații CNSAS, s-a mai afirmat la dezbaterea responsabililor cu siguranța națională. "Unde sunt spionii sovieticilor – ruși, maghiari, germani, ucraineni, etc. din dosarele Securității, mulți prezenți și azi în viața publică și chiar la vârful ei? De ce îi ascunde Colegiul CNSAS?",  au întrebat ofițerii români. "Sunt atacați cu deconspirarea preoții români dar noi știm foarte bine că întregul cult maghiar era folosit de agentura specială a spionajului Republicii Populare Ungare", a mai spus generalul, care, de altfel, a dedicat un întreg capitol al cărții spionajului și revizionismului maghiar în România.

Guvernul României, penetrat la vârf

Spionii maghiari sunt prezenți inclusiv în Guvernul României, în ciuda informărilor și alertelor repetate ale ofițerilor responsabili cu siguranța națională. În acest sens, s-a exemplificat că la vârful MAE, într-un post de secretar de stat, se află un agent documentat al spionajului maghiar, cel care a făcut de altfel tot ce i-a stat în putință pentru adoptarea Ordonanței ilegale Gojdu, prin care averea marelui mecena român ar fi urmat să fie transferată în beneficiul Ungariei.
Generalul Dragomir și alte cadre ale SIE și-au arătat dezamăgirea și nemulțumirea față de utilizarea unor informații ce ajung pe mâna forurilor politice decizionale și care ajung deseori pe masa clientelei politice sau chiar a inamicului, a adversarilor străini, fiind folosite împotriva interesului național. Generalul Gheorghe Dragomir a fost adjunct al celebrului general Mihai Caraman, prezent și el la lansarea volumului, care, după spusele autorului, este doar primul, "de încălzire", dintr-o serie care privește aspectele ce țin de siguranța națională a României.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.