"Nu sunt bani pentru mărirea salariilor profesorilor". "O astfel de măsură de creștere a salariilor este sinucidere, ducem România în faliment". Acestea sunt frazele pe care le-au auzit profesorii români în ultimele săptămâni din gura premierului Tăriceanu. Ceea ce auzea însă același premier Tăriceanu din gura profesorilor, pe vremea când era un simplu elev, era cel mai adesea "stai jos, patru". Conform foii matricole a lui Călin Popescu Tăriceanu, actualul premier era un adevărat elev-problemă în liceu, cu note foarte proaste atât la purtare, cât la învățătură. Elevul Tăriceanu a reușit chiar "performanțele" de a rămâne corigent la Fizică în clasa a XI-a și de a repeta anul al doilea atunci când a ajuns la facultate. Profesorii nu-l iubeau atunci și îl iubesc cu atât mai puțin acum, când probabil fostul elev se răzbună în timp pentru toate notele proaste încasate pe vremea când era elev.Nu putem însă să nu ne întrebăm chiar și retoric: ce țară e aceea în care ajunge premier un licean corigent și un student repetent?
Dacă zilele acestea s-ar face un sondaj rapid printre profesorii din România, premierul Călin Popescu Tăriceanu ar fi cu siguranță cel mai nepopular personaj, din cauza opoziției sale ferme la mărirea salariilor cadrelor didactice cu 50%. Ceea ce știu însă mai puțini oameni este faptul că Tăriceanu a avut o relație extrem de proastă cu profesorii încă de pe vremea când era elev, așa cum a arată și foaia sa matricolă din perioada liceului. Mai mult, elevul Tăriceanu era o adevărată "oaie neagră" a clasei sale, dacă judecăm după media înregistrată la purtare pe când era în clasa a XI-a, de numai 7.33.
Corigent pe vară la fizică
Tânărul Tăriceanu era văzut foarte prost de majoritatea dascălilor, care îi "pedepseau" dezinteresul pentru materiile lor cu note mici, 4 și 5 fiind cel mai des întâlnite. În afară de Franceză, unde avea 8.66, de Educație Fizică și de Purtare, ambele cu 7.33, șeful guvernului abia reușea să treacă anul, cu media 5 pe linie. La Fizică însă, junele Tăriceanu nu a fost atât de norocos și a rămas "pe vară", reușind să ajungă în clasa a XII-a numai după o stresantă sesiune de corigențe.
Tăriceanu a "reușit" în facultate ceea ce era aproape să i se întâmple în liceu – a rămas repetent după ce nu a promovat examenul la disciplina Hidraulică din anul al doilea al Facultății de Hidrotehnică, într-un domeniu dificil, e adevărat.
După 40 de ani, din nou la cuțite cu profesorii
Timpul a trecut, și după câteva decenii tânărul brunețel, indisciplinat și slab la învățătură a ajuns să ocupe o poziție în care probabil niciunul dintre dascălii săi nu-l vedea, aceea de prim-ministru al României. Din această poziție, Călin Popescu Tăriceanu se opune din răsputeri majorării salariilor profesorilor cu 50%. Să fie o răzbunare peste timp pentru coșmarul notelor mici trăit în liceu de Tăriceanu?
De partea cealaltă, profesorii, care invocă faptul că legea majorării salariilor a fost votată de Parlament și promulgată de președinte, îl privesc pe șeful cabinetului cu aceleași resentimente pe care le încerca probabil acesta față de dascălii săi în tumultoșii ani de liceu