Home În Lume Somalia vrea să combată pirateria maritimă cu ajutorul Rusiei

Somalia vrea să combată pirateria maritimă cu ajutorul Rusiei

DISTRIBUIŢI

Recrudescența atacurilor piraterești din largul coastelor somaleze a determinat o oarecare reacție din partea marilor puteri navale. Reacția este moderată din cauza lipsei unui cadru legislativ internațional adecvat. Desigur, fiecare țară are propriile legi privitoare la actele de piraterie, dar, întrucât cetățenia atacatorilor este, de cele mai multe ori, imposibil de dovedit, niciun stat nu își asumă o asemenea responsabilitate. În afară de asta, conform unei cutume în vigoare încă din epoca pirateriei "clasice", navele capturate sau eliberate revin eliberatorului. Or, în situația de echilibru militar fragil de astăzi, nimeni nu vrea să își asume riscul intervenției militare, al cărui rezultat ar duce la un conflict cu statul proprietar al vasului eliberat.
Guvernul somalez dorește prezența forțelor navale ruse în apele teritoriale ale țării sale. Motivul – imposibilitatea puterii centrale de a lupta cu succes împotriva piraților maritimi. În acest moment, aceia dețin aproape 20 de vase. Într-un interviu, acordat canalului TV rus "Vesti", ambasadorul Somaliei la Moscova, Mohammed Mohamud Handule, comentează această situație.
– Domnule ambasador, sub privirile noastre se naște un adevărat stat al piraților. Numărul acestora a crescut într-un an de 10 ori. La sfârșitul anului 2007, ei numărau 100 de oameni. În finalul acestui an, numărul lor este de 1000. Ce plănuiește guvernul somalez în legătură cu acest fapt?
– Guvernul nostru ar fi dorit să facă ceva, dar, în primul rând, noi avem resurse limitate. În al doilea rând, avem legitimitate limitată. Asupra noastră încă mai acționează sancțiunile privind procurarea de arme, pe când asupra piraților nu a impus nimeni niciun fel de sancțiuni. În realitate, sancțiunile ar fi trebuit aplicate lor, nu nouă. Ele au fost impuse, însă, pe vremea când în țara noastră nu exista un guvern central. Dar acum, din moment ce acesta există, de ce nu are dreptul să ia hotărâri în această problemă? De ce nu are dreptul ca, împreună cu aceste nave de război străine, să rezolve această situație? Gândiți-vă că nicio navă somaleză nu a fost capturată. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, am fi rezolvat problema în cel mult două zile, fiindcă noi știm cum să rezolvăm astfel de lucruri. Cel mai rău e că nimeni nu se sfătuiește cu noi cine și ce trebuie să facă cu pirații. Chiar de sunt prinși uneori, după ceva timp sunt eliberați, deoarece nu există legitimitate pentru judecarea lor.
– După cum se știe, pirații au vase rapide, sisteme de navigație ultramoderne și telefoane prin satelit. Veniturile din această activitate se cifrează la milioane de dolari. Cine credeți că îi ajută pe pirați?

Pirații, oamenii lumii interlope islamice

– Ei au baze și primesc bani din Emirate, din Dubai, schimbul banilor se face prin Kenya… Grupurile sunt alcătuite din oameni din diferite țări ale Golfului și din Asia. Câteodată sunt arătați pirați, chipurile somalezi, dar nu sunt ai noștri. Important este că a devenit o afacere, care atinge multe țări. Cei care nu au interes să funcționeze canalul Suez la parametri normali sunt de asemenea interesați. Bineînțeles, există interes și pentru cei care vor ca acest canal să funcționeze nestingherit. Eu cred că în această situație sunt amestecate acele organizații sau forțe care nu doresc să fie stabilitate în Somalia, care nu doresc extragerea țițeiului în țara noastră, noi având cele mai mari rezerve din regiune. De asemenea, nu se dorește extragerea de uraniu, precum și a altor resurse minerale. Și asta nu ne privește doar pe noi.
– Deja avem informații că, datorită ajutorului navei ruse "Neustrașimîi", au fost respinse câteva atacuri la vase comerciale. Se justifică, astfel, prezența acestei nave în largul coastelor somaleze?
– Noi am vrea ca nu doar "Neustrașimî" să fie, noi dorim cât mai multe nave rusești, dorim ca flota de război rusă să ne vină în ajutor. Rusia este un partener strategic pentru noi. Mai există și ambiția acestei țări de a-și întări interesele strategice în lume. În definitiv, noi am fost mereu prieteni cu Rusia. La fel și președintele nostru, Guvernul, chiar și opoziția este de acord cu acest lucru. Este singurul punct asupra căruia toate forțele politice din țara noastră sunt de acord: prietenia cu Rusia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.