– Dragă Elena Băsescu, beneficiezi de o notorietate de care nu dispun mulți politicieni. Ce te aduce la Chișinău, un colț de țară îndepărtat și evitat de politicienii Bucureștiului?
– Vreau să cunosc mai bine această zonă a Basarabiei istorice. Se știe că am participat la lansarea oficială a candidatului PD-L, Eugen Tomac. Eu reprezint Organizația de tineret a partidului pe de o parte, dar pe de altă parte sunt alături de cel mai tânăr candidat al acestei campanii electorale și în calitate de colegă de generație.
– L-ai cunoscut pe Eugen Tomac până să ajungă candidatul PD-L pentru "Colegiul Basarabia"?
– L-am cunoscut prin tatăl meu. Eugen Tomac este consilierul său personal. Este un basarabean care are meritul extraordinar, după mine, de a fi preocupat de soarta tuturor românilor, și mai ales a basarabenilor. Știți, există și o coincidență: tata ține Basarabia la inima sa și este născut într-un sat care se numește chiar Basarabi. Pentru el a fost cred o temă de suflet sprijinul candidaturii lui Eugen Tomac.
– Cu ce impresii ai rămas după vizita trecută la Chișinău?
– Am rămas extrem de plăcut surprinsă. Un oraș primitor, cu oameni calzi și spontani, cu tineri educați și foarte activi în plan politic. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, este un exponent al acestei noi categorii de români basarabeni. Eugen Tomac are exact vârsta la care Dorin Chirtoacă a înfrânt aparatul comunist și a reușit să câștige Primăria Chișinăului. O performanță remarcabilă, având în vedere că acest oraș este a doua capitală românească. Este clar că se apropie un moment al schimbării. Consider că acest Colegiu nr. 2, care include și Basarabia, este printre cele mai importante, deoarece numără peste 6 milioane de români. Din păcate, după câte știu eu, doar un procent dintre aceștia poate decide prin vot soarta acestui colegiu, fiindcă acesta este procentul acelora care dețin cetățenia română.
– Intenționați să reveniți pe meleagurile acestea și în afara campaniei electorale?
– Observ și eu și urmăresc situația de aici, din punct de vedere politic. Îmi pare rău că există niște momente de încordare. Am întâlnit oameni foarte deschiși și comunicativi. Probabil, mai mult ca sigur, problema românilor din afara granițelor ar avea parte de o atenție sporită și la București dacă am practica o cultură mai bună a comunicării. Îmi propun să particip la un astfel de proiect prin implicarea alături de Eugen Tomac, colegul meu de generație și de partid, în campania cetățeniei pentru basarabeni.
– Campania electorală se apropie de sfârșit. Pentru prima dată, Basarabia a contat în contextul politic românesc. Ce câștig vor avea basarabenii din această împrejurare?
– La alegerile din 30 noiembrie, basarabenii sunt chemați să-și aleagă reprezentanții lor în cele două Camere legislative de la București. Este un moment istoric creat datorită noului sistem de vot uninominal pus în practică pentru prima oară în România. Așadar, la București s-a vorbit mai mult ca altădată, ba chiar mai mult ca niciodată despre Basarabia. Cea mai bună dovadă este chiar prezența mea aici, la Chișinău. Sunt convinsă că basarabenii vor conta din ce în ce mai mult în ecuația politică românească. Mai ales după ce își vor primi cetățenia, toți aceia care au dreptul natural de a se numi români. Sunt convinsă că Eugen Tomac va reuși să demareze acest proiect. Șansa sa este și o șansă pentru Basarabia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane