Dan Voiculescu, proaspăt ales senator, a fost trimis, ieri, în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, alături de alte 12 persoane, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul stabilit de anchetatori se ridică la 60 milioane de euro, motiv pentru care procurorii au dispus instituirea sechestrului pe averile mai multor inculpați printre care și Dan Voiculescu.
Procurorii DNA susțin că privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din București a fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SA București, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) și al Consiliului de Administrație (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA și director general al SC Bioprod SA București, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în forma continuată".
Procurorii au reținut în rechizitoriu faptul că Institutul de Cercetări Alimentare a devenit atractiv datorită activelor sale imobiliare valoroase, respectiv terenul în suprafață de 36.676,79 mp și construcțiile în suprafață desfășurată de 9.983 mp, amplasate în zona rezidențială a lacului Băneasa și având toate utilitățile în apropiere. Din acest motiv, toți cei implicați în dosar au desfășurat, în perioada 1991-2003, o serie de operațiuni financiare și comerciale frauduloase, în scopul de a facilita adjudecarea prin licitație, de către S.C. GRIVCO S.A. București, a pachetului de acțiuni deținut de A.D.S la I.C.A., la un preț mult mai mic față de valoarea comercială reală și în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea activelor și a titlurilor de participare. Potrivit procurorilor pachetului de acțiuni I.C.A. deținut de A.D.S., a fost achiziționat la un preț de 75,5 ori mai mic față de valoarea comercială reală, adică 104.730 euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 euro.
Sechestru pe bunuri
În dosarul trimis magistraților, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 222.222.264 RON, adică echivalentul a 60.482.615 euro, reprezentând prejudiciul efectiv cauzat în sumă de 7.796.198 euro și folosul de care a fost lipsită partea civilă, în sumă de 52.686.417 euro, valoare determinată de evoluția pieței imobiliare în perioada 2003-2006. Iar pentru a se asigura că acest prejudiciu va fi recuperat, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor a șapte dintre inculpați. Aceștia sunt: Dan Voiculescu (conturi bancare și un imobil din București), Sorin Pantiș (teren și două apartamente în București), Jean-Cătălin Sandu (apartament în București), Gheorghe Mencinicopschi (casă în Otopeni), Vlad-Nicolae Săvulescu (teren, casă și apartament în București), Gheorghe Sin (apartament în București), Vica Ene (apartament în București). Parchetul General a fost sesizat pe baza unui articol apărut în ziarul "Curentul", în februarie 2007: "Moralistul Voiculescu, tun de 40 milioane de euro în afacerea ICA". Dosarul a fost apoi preluat de Direcția Națională Anticorupție, care a pus sub acuzare 27 de persoane implicate în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.