În urmă cu o lună, Gabriela Firea anunța că dintr-o eroare a SEAP, licitația pentru cumpărarea a 400 de autobuze a fost anulată, susținând că nu era trecută în manualul de utilizare a platformei e-licitatie.ro o anumită instrucțiune. Mai exact la postarea pe 1 iulie de către Primărie a anunțului de licitație pe portalul SEAP, s-a declarat că data limită de depunere a ofertelor este 14 august ora 16.00. Între timp, ziua de 14 august a fost declarată zi liberă pentru bugetari și prin urmare, Firea a decis ca ziua de 14 august să se schimbe în 16 august, prima zi lucrătoare, trimițând în acest sens o erată la Jurnalul Uniunii Europene și una la SEAP. Doar că angajații de la departamentul de achiziții al primăriei, demiși ulterior „au omis” să modifice și data limită în cadrul anunțului de participare așa că licitația s-a anulat automat pe 14 august ora 16.00 când Firea probabil îmbrobodită pe la vreo mănăstire, aștepta Sfânta Maria. Pe 16 august când s-a întors la serviciu, fără broboadă și coafată, Firea a constatat că toate crucile nu o ajutaseră și licitația fusese anulată automat la data și ora programate.
Așa că Firea a făcut o criză de nervi și a emis un comunicat pe măsura minții ei: „Ca urmare a deciziei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) din data de 14 august 2017, ora 16.00 – termenul limită inițial de depunere a ofertelor – , de a anula automat această licitație din cauza unei disfuncționalități tehnice” se reia achiziția. Evident că doar în mintea lui Firea o anulare automată se face printr-o decizie luată în momentul anulării. Anularea automată s-a făcut după cum spune și numele „automat” fără altă intervenție. Firea s-a dus și a făcut scandal inclusiv la Agenda Digitală dar faptul era consumat: marele primar al Capitalei s-a făcut de tot râsul în fața celor 15 firme care voiau să participe la licitație și care pe 16 august nu au mai avut unde să-și încarce ofertele.
Firea a reluat licitația chiar a doua zi cu un nou termen de depunere a ofertelor, 21 septembrie 2017, ora 16.00, adică azi.
Dar deși a concediat departamentul de achiziții din Primărie între timp, licitația duoamnei a fost suspendată de CNSC.
Surse din Primărie ne-au declarat că fiind evident că în cazul acestei licitații caietul de sarcini a fost întocmit pentru ca firma Mercedes să câștige, angajații de la achiziții, de frica DNA dar și de frica țoapei au ales calea de mijloc și nu au modificat data din 14 în 16, ei știind exact că licitația se va anula automat.
„De altfel din solicitările de clarificări se vede că singura firmă care nu are nevoie de clarificări tehnice e Mercedes. Toate firmele au întrebări punctuale tehnice, Mercedes are nevoie doar de clarificări referitoare la garanția de participare”, ne-au spus sursele și ne-au indicat și cea mai interesantă cerere a uneia dintre firme. Aceasta a solicitat ca autobuzul să poată fi mai lung cu 1,83% decât în caietul de sarcini adică cu 20 de cm, în caietul de sarcini la punctul 6.3.1 fiind trecută lungimea între 9400 mm – 10.700 mm iar firma cerând o extindere până la 10.900 mm. Primăria a refuzat, explicația internă fiind că dacă autobuzul e cu 20 de cm mai lung nu mai încape în garaj. 20 de cm, ar fi așa cam cât rimelul lui Firea că altele sunt sigur mai mici. Cum ar fi rujul.
Foto unimedia.md – autobuzele din Chișinău inscriptionate cu „Produs în România” în culorile tricolorului