Federația Solidaritatea Sanitară a continuat și astăzi protestele în fața Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii unde s-a alăturat protestelor și reprezentantul EUROFEDOP, Secretar General Bert Van Caelenberg.
Motivul protestelor îl constituie nemulțumirea profundă a membrilor de sindicat față de prevederile Legii 153/2017 și de intenția Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorității angajaților din sănătate, estimate la circa 60%, începând cu 1 ianuarie 2018.
Federația Solidaritatea Sanitară amenință că miercuri, 4 octombrie, vor participa la mitingul din Piața Victoriei din București, organizat de Confederația Națională Cartel Alfa.
„Am continuat pichetările, dar din păcate astăzi nu am găsit disponibilitate nici la domnul ministru al Sănătății și nici în cealaltă parte, la Ministerul Muncii, pentru continuarea discuțiilor. Noi mergem înainte. Miercuri vom fi în Piața Victoriei. Cel mai probabil în jurul orei 11:00 va începe mitingul în fața Guvernului, unde vor veni cu autocare și reprezentanți din țară. (…) Conform organizatorului, Cartel Alfa, la care noi suntem afiliați, ar putea protesta undeva la 10.000 de oameni”, a declarat vineri vicepreședintele Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica.
„Motivul protestelor îl constituie nemulțumirea profunda a membrilor de sindicat față de prevederile legii 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice n.r.) și de intenția Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de baza, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorității angajaților din sănătate, estimate la circa 60%, începând cu 1 ianuarie 2018”, se arată într-un comunicat al federației.
Principalele revendicări ale Federației ‘Solidaritatea Sanitară’, „prezentate în mod repetat reprezentanților Guvernului”, se referă la
– renunțarea la măsura de creștere a impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%, dar și la renunțarea eliminării „de facto” a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%.
– menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%;introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate și aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unitățile sanitare.
– menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihna suplimentare; introducerea măsurilor de reformă a relațiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ la contractul colectiv de muncă.
CITEȘTE ȘI
Guvernul vrea să mărească norma săptămânală de lucru în Sănătate la 6 zile. Medicii anunță proteste