Luptătorii Cristian Bobeică și Cătălin Berenghi au schimbat câmpul de luptă din teren la instituțiile publice și armele cu petițiile.
Cristian Bobeică are 41 de ani și conduce în cadrul unei agenții de securitate maritimă o echipă de intervenţie antrenată să lupte împotriva piraţilor somalezi care atacă nave comerciale în apele internaţionale. Bobeică a fost luptător DIAS în ministerul român de Interne. Cătălin Berenghi a fost luptător în Legiunea Străină și a participat la 4 războaie, fiind Specialist genist (minaj, deminaj, manevrare explozibil) și distrugător de lunetiști. Berenghi este cel care a salvat de pe munte grupul prins în avalanșa în care au murit Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi.
Cei doi luptători deveniți activiști civici, nemulțumiți de modul în care este arborat drapelul național pe unele instituții de învățământ au transmis o scrisoare Inspectorului Școlar General al Județului Dâmbovița, prof. Ion Sorin:
„Noi, Florin Cristian Bobeica si Catalin Ioan Berenghi, vrem sa va aducem la cunostinta ca la data de 27.10.2017 am luat la pas cateva institutii de invatamant scolar si prescolar, pentru a identifica care din institutii nu au arborat drapelul national, incalcand legea 75/1994 art.2 identificand urmatoarele aspecte:
– lipsa drapel – scoala Grigore Alexandrescu (care arata ca un penitenciar, un aspect exterior murdar)
– lipsa drapel – scoala Coresi
– lipsa drapel – scoala Smaranda Gheorghiu.
Gradinita nr.1, stiu nu tine de dumneavoastra, avea arborat, dar gresit arborat,
Liceul Enachita Vacarescu avea drapel, dar arborat in batjocora, gradinita nr.3 la fel, nu tine de dumneavoastra, nu avea drapel, scoala I.Al. Bratescu Voinesti avea drapel arborat dar gresit arborat.
Va rugam frumos pe aceasta cale, sa dati o circulara catre toate institutiile de invatamant sa arboreze drapelul conform legii 75/1994 art. 2, incepand de la catarg cu culoarea albastra.
Scopul actiunii noastre nu a fost de a denigra o persoana sau o institutie anume, ci doar de a trage un semnal de alarma, ca uitam cine suntem si in ce tara traim, uitam sa fim patrioti. S-a vrut doar a se trece la normalitate.
Anul viitor este centenarul Marii Uniri, iar noi avem steagurile rupte peste tot, in toate orasele Romaniei.
Dincolo de indatoririle impuse de cadrul legal in acest sens, aveti obligatia morala si civica, ca institutie de stat care functioneaza din banii cetatenilor romani, sa aparati si mentineti neintinate simbolurile care au o semnificatie raportate la identitatea si mandria nationala.
Iar daca legea nu e un motiv suficient, constiinta apartenentei nationale ar trebui sa fie!
Drapelul acestei tari nu poate fi impecabil doar atunci cand este „fluturat” in campanie politica!
Se incalca urmatoarele articole din legea 75/ 1994:
Art. 1. – Modelul drapelului României şi intensitatea culorilor acestuia sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.
Drapelul României are formă dreptunghiulară. Lăţimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fâşiilor culorilor sunt egale.
Art. 6. – Drapelul României în bernă se arborează în zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern.
Art. 7. – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.
Art. 20. – Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora.
VA ANEXAM LEGEA 75/1994 PENTRU A PUTEA OBSERVA ABATERILE DE LA LITERA LEGII.
Va multumim mult pentru intelegere si succes in activitate!
Cristian BOBEICA,
Cătălin-Ioan BERENGHI, fost candidat independent la Primaria Generala Bucuresti”.
Așteptăm reacția Inspectorului General și măsurile luate.
Am cumpărat repede steaguri, am cheltuit aproximativ 100 lei pe două steaguri mari, le arborăm cum putem, pe catarg costă arborarea și nu se poate face decât cu firmă. Dacă am gândi mai bine arborarea, ar fi ceva. Pe catarg un steag simplu rezistă foarte puțin timp și apoi altă muncă să îl înlocuim. Știm că sunt probleme, aș dori să citesc articole în presă și cu posibile soluții.
Iar când se lasă întunericul steagurile se iau și se duc în interior pentru ca să nu fie vandalizate sau furate. Am pățit și asta. Știm cu toții ce educație au anumiți cetățeni.
Cam dură exprimarea ,,celor care batjocoresc drapelul național”. Nu vă întrebați că sunt oameni care muncesc mult mai mult decât dumneavoastră? Dumneavoastră sunteți cu reproșurile. Avem o societate foarte bine organizată, în rest. Nu suntem de acord cu modul în care ați pus problema!
@andrei
De unde stii tu cat munceste alta persoana? Sau muncesti 24/7 si deci nu poate altcineva munci cat tine, macar? Hai lasa-ne!
daca ati lua la tinta pe cine trebuie (toata lumea stie) ati fi eroi!
Pai avem vreo 588 care badjocoresc drapelul national si NATIA ROMANA! Nu-i luati la tinta?!
RU, îmi pare rău dar faci parte din generația lui ,,Hai, lasă-ne!” Sunt elev de liceu, am părinții profesori în școlile pe care le-ați batjocorit, tu și acoliții tăi. Știu cât muncesc oamenii din școlile acestea. Ș nu au timp de taclale ca voi! Generația lui ,,Hai, lasă-ne!” dorește să obțină un loc mai avantajos prin orice mijloace, inclusiv prin aderări la grupuri așa zise politice. Și mai vor avantaje și pentru fii/ fiicele lor, dar nu merge chiar cum credeți voi.