Home Economic-Financiar Guvernul mai ia 25% din venituri plus 190 de lei pe lună,...

Guvernul mai ia 25% din venituri plus 190 de lei pe lună, persoanelor cu profesii liberale: avocați, medici, jurnaliști, PFA care iau și salarii sau pensii

DISTRIBUIŢI

Ordonanța de Urgență privind trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat mai ia din bani și pe drumul de la ședința de Guvern în care s-a aprobat și până la Monitorul Oficial. În 26 octombrie, pe site-ul Ministerului de Finanțe s-a publicat proiectul de OUG și nota de fundamentare în care, prin articolul 150:
Persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale
„Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente nu datorează contribuţia de asigurări sociale dacă se încadrează într-una dintre următoarele situații:
a) realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;
b) realizează venituri din activități independente pentru care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, potrivit legii.”
În Monitorul Oficial, acest articol nu a mai apărut așa că, toată lumea care va încasa venituri din activități independente va achita 25% din venituri la fondul de pensii, indiferent că are și salariu sau pensie.

Pentru Cota de asigurări de Sănătate, în proiectul lecturat în ședința de Guvern, art.155 aliniatul (2) a fost prezentat așa:
Art 155 : (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri lunare, cumulate cel puțin egale cu salariul de bază minim brut pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 și 671;

În Monitorul Oficial, textul s-a transformat astfel:

Art 155 (2) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 67^1;

ART. 67 – Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

(2) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective. – Norme: În sensul art. 67 alin. (2) din Codul fiscal, în categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obținute de către: medici, avocați, notari publici, executori judecătorești, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători, sportivi, precum și alte persoane fizice cu profesii reglementate în condițiile legii și a îndeplinirii a cel puțin 4 din criteriile prevăzute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal-.

(3) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.

Prin urmare dacă o persoană prestează activități independente pentru mai mulți plătitori de venituri va plăti CAS de 25% la valoarea venitului net realizat și CASS de 10% la salariul minim pe economie dacă încasează o medie lunară de 1900 de lei.
Situația a fost observată de vigilentul consultant fiscal Cornel Grama.

Citește și Cum se pot nenoroci angajatorii dacă CCR declară neconstituțională OUG de trecere a contribuțiilor sau dacă aceasta nu trece de Parlament

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.