Deși se laudă cu o creștere economică record în România și susțin că nivelul de trai a crescut, realitatea este că la buget nu sunt suficienți bani pentru promisiunile fantasmagorice lansate în campania electorală. Prefăcutul entuziasm al liderilor PSD îi face pe votanții naivi să creadă că peste noapte, țara noastră a devenit mai performantă economic decât țările dezvoltate și să se înghesuie la ofertele de black friday în condițiile în care situația economică în țară nu este una roz.
În noua lege a salarizării, inițiată de foarte inteligenta Olguța Vasilescu, s-a introdus un articol 5 în Anexa II care prevede că
„(2) Gărzile efectuate de medici în cadrul normei legale de muncă și al programului normal de lucru de la funcția de bază în limita a 48 de ore pe săptămână, care reprezintă durata maximă legală a timpului de muncă, inclusiv orele suplimentare, reprezintă gărzi obligatorii.(3) Pentru gărzile efectuate peste durata prevăzută la alin. (2) în vederea asigurării continuității asistenței medicale medicii vor încheia cu unitatea sanitară publică un contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă și vor beneficia numai de drepturile aferente activității prestate în linia de gardă.”.
Așadar norma zilnică de lucru pentru medici s-a mărit dintr-un pix de la 7 ore la 9,6 adică o creștere de 37%, creștere ce nu se regăsește și în majorarea salarială care va fi de la 1 ianuarie 2018 doar de 4% în buzunare.
Intervievați de Digi 24, sindicaliștii amenință cu greva:
Adrian Văduva, reprezentant Sanitas: „Vom face grevă. Vom trece la ultima formă de revoltă şi anume la grevă. Nu dorim să facem acest lucru, dar dacă suntem obligaţi, suntem împinşi spre acest gest, vom face şi acest gest”.
Eleodor Cârstoiu, preşedinte Promedica: „Prevederea ca medicii să efectueze gărzi până la 48 de ore pe săptămână în mod obligatoriu este o prevedere abuzivă. Codul Muncii prevede până la 48 de ore care ore suplimentare care se fac cu acordul salariatului. Noi vrem ca această sintagmă de obligatorii să dispară din toate textele legale referitoare la muncă”.
Florin Chirculescu, vicepreşedinte Solidaritatea Sanitară: „Medicul parcurge în spital într-o lună cam două norme şi lucrul acesta se întâmplă deoarece în spitale, în momentul de faţă, suntem jumătate din numărul medicilor care ar trebui să fim. Să şi munceşti în plus şi munca în plus să nu îţi fie plătită ca atare, ca ore suplimentare cum spune legea din România, nu altă lege, este un lucru atât de absurd”.
In prezent sunt obligatorii 18 ore de garda pe luna. Aceste ore nu beneficiaza de sporuruile de garda.
Curat constitutional!
Nici in prezent sunt medici care nu efectueaza garzi, la unii nu exista garda, alti sunt conferentiari/profesori, altii bolnavi etc.
Si in prezent exista o discriminare intre cei cu garzi obligatorii si cei fara.
Acum se mareste numarul d e ore de garda neplatite la 52?
Sigur Avocatul Poporului nu o s aobserve, si nici lati reprezentanti ai sttatului.
Si astfel, exaspertai/scarbiti o s aplece si mai multi afara